19:16 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (121)
  0 39
  Pratite nas

  Sastanci u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska) o situaciji u Donbasu pružaju mogućnost da se „postigne rezultat — kraj rata u Ukrajini“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ekipi televizije „Rusija 1“ na marginama samita „Normandijske četvorke“.

  Novinari emisije „Moskva. Kremlj. Putin“ televizije „Rusija 1“ pitali su Zelenskog kako je prošao sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

  „Prvi susret, ličan, popričali smo, pokrenuli veoma važna pitanja“, odgovorio je predsednik Ukrajine.

  On je dodao da sastanci u ovom formatu pružaju mogućnost za okončanje rata u Ukrajini.

  „Smatram da je pravi početak, u principu, na ovakvim sastancima ovog formata, prilika da postignemo rezultat — kraj rata u Ukrajini, na teritoriji naše zemlje. Za četiri meseca biće sastanak, jer mnoga pitanja ne mogu da se reše odjednom i zaista postoji veoma mnogo različitih pogleda, mnogo različitih pitanja“, naglasio je Zelenski.

  On je takođe rekao da ukrajinska strana ima „malo drugačije poglede“ na Minske sporazume, ali najvažnije je da je započeta komunikacija.

  Samit „Normandijske četvorke“ u Parizu

  U ponedeljak su lideri zemalja „normandijske četvorke“ usvojili izjavu posle sastanka u Parizu. U dokumentu je naglašeno da Minski sporazumi i dalje ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“ i da je povlačenje snaga predviđeno za kraj marta 2020. godine na tri nova punkta u Donbasu.

  Osim toga, šefovi država pozvali su da se do kraja godine obezbedi primirje, oslobađanje zarobljenika prema formuli „svi za sve“, kao i da se Crvenom krstu dostavi „potpun i bezuslovan pristup svim zarobljenicima“.

  Sledeći sastanak u „normandijskom formatu“ treba da se održi za četiri meseca. Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, jedna od osnovnih tema narednog sastanka biće organizacija lokalnih izbora u Donbasu.

  Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine, kada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

  Kriza u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

  Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (121)
  Tagovi:
  Vladimir Zelenski, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga