22:24 22 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  231117
  Pratite nas

  Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članice EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nema pravo da više boravi na Malti jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

  To je prvi put objavljeno još u septembru, a u međuvremenu roditelji su formirali grupu „Roditelji na Malti“ i tražili od vlasti da prihvate njihove aplikacije ili da im daju pisani dokaz da su odbijeni kako u septembru tako i ovog meseca, piše list „Tajms of Malta“.

  Ove nedelje mnogi roditelji su dobili potvrdu da su njihovi zahtevi za boravak dece odbijeni, jer zarađuju manje od zakonskog minimuma.

  Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

  Vladici i Dragani Popović, roditeljima dve devojčice, koji zajedno zarađuju 26.457 dolara godišnje, falila su 143 dolara da bi dostigli 26.000, što je zakonski minimum.

  Vladica Popović je na Malti dve godine, dok su mu se njegova supruga i ćerke pridružile pre šest meseci i tražile boravišnu dozvolu. Zbog svega što se desilo oni su u šoku, naročito jer se radi o maloj sumi novca, a kako su rekli, njihova deca se zbog svega osećaju izolovano i depresivno. Slično je i sa drugim porodicama.

  Aleksandra Ilić ispričala je da se njena dvogodišnja ćerka Neda, rođena na Malti, u svim institucijama smatra „legalnom“, pošto ima ličnu kartu, osim u Agenciji nadležnoj za državljanstvo i boravak.

  „Ne možemo da je pošaljemo nazad u Srbiju, to nije opcija, zato što ona ne može da krene u školu tamo, jedva govori srpski. Govori engleski. Takođe, nemamo kome da je pošaljemo“, ispričala je Aleksandra.
  Glavni grade Malte, La Valeta
  © CC0 / Pixabay
  Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete

  Maja Braun, iz odbora Zajednice Srba, pokušala je da kontaktira agenciju i ugovori sastanak, ali, kako kaže, ne postoji volja da se problem reši.

  „Ova politika je očigledno diskriminatorska. Zašto Agencija ne želi da razmotri druge izvore prihoda, poput izdavanja nekretnina u drugim zemljama ili ušteđevinu?“, rekla je Braunova i optužila poverenika za decu da nije ni od kakve pomoći, iako je Malta zemlja-potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti dece.

  Ona je istakla da je tokom proteklih nekoliko godina uočila promenu unutar sistema — od jednog koji je prihvatao strane radnike i njihove porodice, ka drugom koji ih odbacuje.

  Jedan od osnivača organizacije „Roditelji sa Malte“ Ana Zdravković kaže da su roditelji skrhani i izgubljeni i da ne znaju kome da se obrate.

  „Očajni smo i tužni jer ne znamo šta više da radimo. Ne tražimo mnogo, samo normalan i miran porodični život na Malti“, ispričala je Ana Zdravković.

  Kako se navodi, ranije su postojali izuzeci od ove politike, a odluku o izuzeću mogao je da donese direktor vladine agencije ukoliko su oba roditelja zaposlena, ali ne zarađuju propisanu sumu, ali je politika u međuvremenu pooštrena i brojnim porodicama nisu bili odobreni zahtevi zato što su njihovi prihodi bili manji od propisanih zakonom, preneo je Tanjug.

  „Tajms of Malta“ pokušao je da kontaktira Agenciju u vezi sa ovim slučajem, ali nije dobio nikakav odgovor.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga