07:39 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1528
  Pratite nas

  Malteške vlasti su stale u odbranu odluke da se ne izdaju boravišne dozvole za 22 dece čiji roditelji rade na tom ostrvu, uz ocenu da bi u suprotnom bili u riziku da žive u siromaštvu. Odluka još nije konačna, jer roditelji imaju pravo na žalbu.

  Agencija Vlade Malte za državljanstvo i boravak obavestila je roditelje, mahom srpske dece, da ne ispunjavaju finansijske uslove i da njihova deca ne mogu više da borave na Malti, javio je RTS.

  Sekretarka Parlamenta Julija Faruđija Porteli kaže da je odluka doneta u najboljem interesu dece, prenosi „Tajms of Malta“.

  Prema zahtevanim kriterijumima zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra i da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete.

  Portelijeva ističe da ne treba potpadati pod uticaj „senzacionalističkih napisa“ i da je tu reč o politici koja štiti decu od siromaštva.

  „Kao država moramo da osiguramo da nijedno dete nije ostavljeno po strani. Moje srce je uz svako od te dece, ali ima porodica kojima kada od plate odbiju troškove stanovanja i rente ostaje svega 150 evra mesečno“, rekla je Portelijeva.

  Ona je naglasila da roditelji imaju pravo žalbe na tu odluku.

  U slučaj se uključilo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Srpski ambasador iz Rima sutra putuje na Maltu.

  Malteški ministar rada Evarist Bartolo pozvao je na prikupljanje sredstava kako bi se pomoglo da porodice dece imaju stabilnija primanja.

  Ministarka za porodicu Mišel Falzon insistirala je da politika Vlade nije politika diskriminacije i da je u interesu dece da ne žive u siromaštvu, navodi „Tajms of Malta“.

  „Pravila postoje kako bi se deca zaštitila, a ne da im se naudi“, istakla je Falzonova.

  Roditelji „bez reči“

  Na reči malteških ministara odmah su reagovali roditelji dece. Tako je Velimir Dulo rekao da je „ostao bez reči“.

  On tvrdi da su mu godišnja primanja 27.000 evra bruto i da mu je i pored toga odbijen zahtev za dozvolu boravka njegove dece, ističući da njegova deca ne žive u siromaštvu.

  „Moja deca imaju dom, hranu, igračke, odeću. Nikada mi nisu rekla da im nešto nedostaje. Uz to pomažemo i drugima kojima je pomoć potrebna“, istakao je Dulo za „Tajms of Malta“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga