09:15 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1429
  Pratite nas

  Bivši britanski premijer Toni Bler pozvao je danas umerene članove u Laburističkoj stranci da preuzmu kontrolu od lidera Džeremija Korbina, s obzirom na to da je, kako kaže, njegov brend „kvazirevolucionarnog socijalizma“ propao.

  „Preuzimanje Laburističke partije od strane krajnje levice pretvorilo je u glorifikovani protestni pokret sa kultnim ukrasima, krajnje nesposoban da bude kredibilna vlada“, rekao je Toni Bler, koji je pobedio tri puta na izborima i bio premijer od 1997. do 2007. godine, preneo je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

  „Rezultat nas je osramotio“, ocenio je Bler.

  On je naveo da bi se sada samo nekolicina ljudi kladila da Konzervativci neće decenijama vladati i da će, ukoliko ne promeni kurs, stranka biti suočena sa pretnjom da nikad neće ponovo osvojiti vlast.

  „Izbor Laburista je da obnove sebe kao ozbiljnu, progresivnu stranku, a ne konkurenta Konzervativcima za osvajanje vlasti u britanskoj politici ili da odustane od takve ambicije, a u tom slučaju će vremenom biti zamenjena“, rekao je Bler.

  On je ukorio Korbina zbog načina na koji je vodio Laburiste do poraza nizom ideja za koje glasači nisu bili zainteresovani.

  „On je politički personifikovao ideju, brend ’kvazirevolucionarnog socijalizma‘, mešajući krajnje levičarsku ekonomsku politiku sa dubokim neprijateljstvom prema spoljnoj politici Zapada“, rekao je Bler.

  Cifre

  • Laburisti su na izborima osvojili 32,2 odsto.
  • To su 203 mesta u Parlamentu.
  • To je 59 manje u odnosu na broj poslanika koje su imali.
  • Tako su izgubili podršku 7,8 odsto birača.
  Tagovi:
  Laburistička partija, laburisti, Džeremi Korbin, Velika Britanija, Toni Bler
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga