04:00 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 034
  Pratite nas

  Premijer Estonije Juri Ratas izjavio je da ne zna za skandal sa agencijom Sputnjik u njegovoj zemlji.

  U intervjuu za lokalni list šef Vlade je trebao da oceni situaciju u kojoj se nalazi agencija Sputnjik Estonija, uključujući i pretnje krivičnim prijavama i pritisak koji se vrši na zaposlene u agenciji, međutim, on je pitao — „o kakvom skandalu je reč“.

  „Mi ne sarađujemo sa agencijom Sputnjik“, odgovorio je Ratas.

  Na pitanje novinara da li se Estonija plaši agencije Sputnjik, Ratas je odgovorio da nema čega da se plaši.

  „Estonija je nezavisna demokratska zemlja. Čega da se plašimo? Estonija je mirna zemlja, imamo izuzetne saveznike i nemamo čega da se plašimo. Treba da gledamo u budućnost i sigurno stojimo iza stanovnika Estonije“, konstatovao je on.

  Zaposleni u Sputnjiku Estonije prošle nedelje su dobili pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, ukoliko do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“.

  Navodi se da su poslednjih meseci zaposleni u Sputnjiku Estonije više puta pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste agenciju.

  Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

  Tagovi:
  Sputnjik, Estonija, Juri Ratas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga