10:46 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1120
  Pratite nas

  Lara Dimitrijević, advokatica sa Malte, kaže da je u slučaju srpske dece kojoj preti deportacija odluka u rukama Imigracionog odbora. Ukoliko Odbor potvrdi odluku o deportaciji, moguća je žalba Ustavnom sudu. Teško je proceniti da li je reč o političkoj odluci, ali ne mogu se isključiti „rasističke konotacije“, napominje ona.

  Nakon najave da će roditelji čijoj deci preti deportacija sa Malte uložiti žalbu Ustavnom sudu, postavlja se pitanje — šta još uraditi da se odluka preinači.

  Vest da dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članice EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti zbog nedovoljnih zarada roditelja — izazvala je veliku buru u Srbiji, ali i na Malti. Pokrenuta je peticija, reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbija, kao i brojne javne ličnosti sa Malte, ali tamošnje vlasti su ostale pri svojoj odluci.

  Lara Dimitrijević, advokatica sa Malte specijalizovana za porodično pravo, za B92 ističe da je na odluku da se deca „odstrane“ sa Malte već apelovao malteški Imigracioni apelacioni odbor, te da žalbu Ustavnom sudu Malte nikako ne treba isključiti, jer bi to bio ispravan potez roditelja u ovom slučaju.

  Kako ističe Dimitrijevićeva, odluka je bazirana na kršenju fundamentalnih ljudskih prava, i to zbog „pogrešne interpretacije“ direktiva Evropske unije. U ovom slučaju može da bude doneta i odluka o izuzeću.

  „Odluka je sada u rukama Imigracionog odbora. Ukoliko Odbor potvrdi odluku o deportaciji, onda žalba Ustavnom sudu postaje aktuelna“, naglašava Dimitrijevićeva i dodaje da je teško proceniti da li je reč o političkoj odluci, ali da se ne mogu isključiti „rasističke konotacije“.

  Odluka da Agencija za državljanstvo i boravak Malte ne izda boravišne dozvole za decu koja su po njenoj proceni u riziku od siromaštva podigla je veliku buru u srpskoj javnosti. Međutim, podrška i razumevanje ne izostaje ni od sunarodnika ove ostrvske zemlje, kao i medija koji prate razvoj događaja.

  „Mislim da je slučaj izazvao malu buru u medijima, pogotovu ako uzmemo u obzir trenutnu komplikovanu političku situaciju na Malti. Reakcije javnosti su uglavnom pozitivne i pogođene porodice dobijaju javnu podršku sa svih strana“, rekla je Dimitrijevićeva, naglasivši da srpska deca ipak imaju drugačiji pravni tretman od mališana iz drugih zemalja kojima, takođe, preti deportacija.

  „Ja znam da postoji bar još jedna zemlja čiji stanovnici na Malti dobijaju slična rešenja. Za njih je isto podnesena žalba Imigracionom odboru, ali broj tih slučajeva je značajno manji nego za stanovnike srpske nacionalnosti. U svakom pogledu, ovo je slučaj velike nepravde i očigledan slučaj kršenja ljudskih prava dece i porodica“, zaključila je ona.

  Iz Srbije je stigla inicijativa da malteške vlasti preispitaju svoju odluku. Kako je najavljeno, ovaj problem političari će razmatrati u januaru.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga