21:35 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11461
  Pratite nas

  Berlin je odbacio molbu Kijeva o pružanju vojne pomoći, rekao je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko u intervjuu za portal RND.

  „Zahvalni smo Nemačkoj za finansijsku pomoć i političku podršku vlade. Nažalost, naša molba za vojnu pomoć je odbijena“, rekao je ukrajinski diplomata ne precizirajući kada se Kijev obratio Berlinu za tu vrstu pomoći.

  Vadim Pristajko je, ipak, rekao da se nada da će Nemačka preispitati svoj stav i dodao da je u ovom trenutku pred Ukrajinom pitanje „preživljavanja kao države“.

  Šef ukrajinske diplomatije je naglasio da su Berlin i Evropska unija učinili mnogo za Ukrajinu, ali da to nije dovoljno.

  Poslednjih godina ukrajinska armija ima stalne poteškoće s obnavljanjem naoružanja: starom ističe rok upotrebe, a za njegovu zamenu nema novca. Kijevskim vlastima pomažu zapadne države koje Ukrajini predaju zastarelo oružje.

  Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks
  Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks

  U septembru prošle godine SAD su Ukrajini dale dva broda tipa „Ajlend“, proizvedena još 1988. godine, koja su povučena iz američkog naoružanja. Dva meseca kasnije Pentagon je ponudio Kijevu zastarele fregate, a Ukrajina je razmatrala i mogućnost da kupi tri zastarela danska.

  Prošle godine SAD su poslale u Ukrajinu 35 protivtenkovskih raketnih kompleksa FGM-148 „Džavelin“ i 210 raketa, zabranivši joj da ih koristi na liniji razgraničenja u Donbasu. Kasnije se ispostavilo da je rok upotrebe motora za američke rakete istekao mnogo pre nego što su kompleksi predati Ukrajini.

  Tagovi:
  vojna pomoć, Ukrajina, raketni kompleks, Džavelin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga