06:18 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  45108
  Pratite nas

  Predsednik Poljske Andžej Duda odbio je da učestvuje na Svetskom forumu o sećanju na Holokaust, jer će tom događaju prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, saopštila je „Gazeta viboršča“.

  List piše da Duda neće doći u Jerusalim, gde će 22. i 23. januara biti obeležena 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

  Poljski lider odlučio je da odbije poziv, između ostalog i zbog toga što je u organizovanju događaja učestvovao izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac. Prošle godine izraelski ministar je izjavio da su Poljaci „popili antisemitizam sa majčinim mlekom“.

  Osim toga, Varšava smatra da su događaji u Izraelu na Međunarodni dan sećanja na Holokaust alternativa događajima u Poljskoj.

  Poljski predsednik je objasnio da je odbio da ode u Izrael jer mu organizatori nisu dozvolili da održi govor.

  „Obratili smo se izraelskoj strani kako bi se tamo mogao čuti i glas poljskog predsednika“, rekao je Duda, istakavši da će u Izraelu govoriti predsednici Nemačke, Rusije i drugi šefovi država.

  Političar je podsetio da je u Holokaustu poginulo tri miliona poljskih Jevreja i smatra da je govor poljskog lidera na takvom događaju „sasvim opravdan“.

  Svoj dolazak u Izrael već su potvrdili predsednici Rusije, Francuske, Nemačke i Italije.

  Tagovi:
  Andžej Duda, Poljska, Izrael
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga