19:23 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 044
  Pratite nas

  Šef estonske diplomatije Urmas Rejnsalu izjavio je da su sankcije Estonije protiv Sputnjika pitanje „odbrane Evrope“.

  Estonija sprovodi politiku sankcija Evropske unije i ona nije uperena protiv Sputnjika, već protiv direktora međunarodne informativne agencije Rusija Sevodnja Dmitrija Kiseljova, pojasnio je Rejnsalu.

  „To nema nikakve veze sa slobodom medija, već sa zaštitom i odbranom Evrope, kao i evropskih sloboda“, dodao je on.

  Prethodno je glavna urednica Sputnjika Estonije Elena Čerišova smatra da se pritisak zemlje na novinare te agencije može nazvati cenzurom.

  Problem sa Sputnjikom u Estoniji

  Zaposleni u Sputnjiku Estonije dobili su od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“.

  Kao osnova za taj potez navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

  Redakcija novinske agencije „Rusija sevodnja“ ranija je pozvala sve međunarodne i evropske organizacije da izraze svoj stav o ovom pitanju i apelovala na UN, EU, OEBS, Evropski parlament i Reportere bez granica.

  Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će biti uzeto u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

  Tagovi:
  sankcije, Sputnjik, Estonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga