09:48 11 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 323
  Pratite nas

  Potpisivanje novog ugovora o tranzitu gasa sa ruskim „Gaspromom“ omogućiće jeftiniji gas za korisnike, izjavio je šef kompanije „Operator sistema za tranzit gasa Ukrajine“ Sergej Makogon.

  „Da nismo potpisali novi ugovor sa Rusijom o transportu gasa u Evropu, tarife za ukrajinske korisnike skočile bi čak četiri puta“, pojasnio je on.

  Istovremeno, Makogon je konstatovao i da je zbog puštanja u rad gasovoda „Turski tok“ Ukrajina izgubila 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

  Najveću štetu zbog „Turskog toka“ pretrpela je Moldavija, jer je time izgubila praktično ceo prihod koji je dobijala od transporta gasa.

  „Faktički je preostao samo gas koji se šalje do Rumunije, što je oko pet miliona kubika dnevno, ali bi i to moglo da stane ako ruska strana počne da šalje plavi energent preko Bugarske“, dodao je on.

  Ranije je objavljeno da je obim tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu prvog dana 2020. godine pao 5,3 puta u poređenju sa prosekom iz decembra. Ako je u decembru zapremina prosečno iznosila 261 milion kubnih metara, a 31. decembra je preko ukrajinskog gasnog sistema ispumpano 220,05 miliona kubnih metara, 1. januara taj pokazatelj iznosio je samo 49,3 miliona kubnih metara gasa, a 2. januara količina tranzita smanjena je još više — na 38,8 miliona kubnih metara.

  Moskva i Kijev su 30. decembra potpisali paket sporazuma o nastavku tranzita gasa kroz Ukrajinu, uključujući petogodišnji tranzitni ugovor. Prema njemu, „Gasprom“ garantuje ispumpavanje 65 milijardi kubnih metara gasa prve godine i 40 milijardi kubnih metara naredne četiri godine. Direktor operatora Sergej Makogon 1. januara je saopštio da je prva noć rada „Operatora GTS“ prošla normalno.

  Tagovi:
  Gasprom, ugovor, cena, gasovod, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga