06:19 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3467
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da bi njegova zemlja mogla da zauzme mesto Velike Britanije u Evropskoj uniji, koja bi 31. januara trebalo da napusti savez.

  Govoreći o perspektivi članstva Ukrajine u Evropskoj uniji, Zelenski je na forumu u Davosu izjavio da je, kada jedna zemlja izlazi iz saveza, možda vreme da druga uđe u njega.

  „Pitanje nije u tome kada ćemo mi biti u Evropskoj uniji. Pitanje je kakav će biti status Ukrajine u Evropskoj uniji, kakav će biti odnos prema našoj zemlji — odnos kao prema moćnom, ravnopravnom igraču, kao zemlji koju poštuju, zemlji na koju ne gledaju s visine. Sada je veoma pogodan trenutak, kada znamo: jedna velika zemlja je izašla, možda je došlo vreme da Ukrajina uđe“, rekao je Zelenski.

  Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. januara. Datum je u više navrata odlagan zbog nemogućnosti ratifikovanja sporazuma o uslovima „bregzita“ unutar britanskog Parlamenta.

  Parlament Ukrajine je u februaru 2019. godine, na predlog tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, usvojio izmene Ustava, kojima se učvršćuje politika zemlje usmerena ka Evropskoj uniji i NATO-u. Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje EU Johanes Han je ranije izjavio da je nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji u narednim godinama i da Kijev treba da se usredsredi na implementaciju sporazuma o asocijaciji sa EU. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je, takođe, izjavio da je za stupanje u Alijansu potrebno da Ukrajina ispuni niz kriterijuma, za čiju je realizaciju potrebno dosta vremena.

  Tagovi:
  bregzit, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga