13:04 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2182
  Pratite nas

  Spoljnopolitički ekspert, član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber kaže da je generalno svaki sporazum tzv. Kosova i Srbije poput dogovora o avio-liniji dobrodošao, ali smatra da SAD ni same, niti u „ulozi lidera“ ne mogu dovesti do rešavanja odnosa između Beograda i Prištine.

  Veber ocenjuje da će visoki predstavnik Žozep Borel obezbediti adekvatno EU vođstvo u postizanju konačnog, „sveobuhvatnog i održivog“ rešenja.

  „Jedini način za postizanje sveobuhvatnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije, koji ima karakter mirovnog sporazuma, jeste kroz dijalog koji vodi EU i uz perspektivu članstva za Srbiju i Kosovo. SAD to ne mogu da urade“, kaže Veber u razgovoru za Tanjug.

  Iznenadni angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, pa i prvi rezultati, zatekli su mnoge u Evropskoj uniji, a komentari analitičara su prilično rezervisani.

  Bez Berlina nema ni sporazuma

  Veber takođe navodi da se pre bilo kakve ocene dogovora o avio-liniji, koji inače smatra „dobrodošlim“ u situaciji kada „godinama gotovo da nema nikakvog napretka u političkom dijalogu“ i pod uslovom da je od koristi za svakodnevni život svih građana Kosova i da doprinosi odnosima Srbije i tzv. Kosova, mora videti „šta je tačno dogovoreno“ i mora se sačekati njegova primena.

  „Ono što za sada znamo, jeste da sporazum, odnosno dva sporazuma (između Srbije i ’Lufthanze‘ i KFOR/Kosova i ’Lufthanze‘) vrlo podsećaju na statusno neutralne bilateralne sporazume dogovarane početkom tehničkog dijaloga, a već smo videli da to ne može biti put ka rešavanju problema statusa između Srbije i Kosova“, ocenjuje Veber.

  Nemački analitičar naglašava da rešenje u odnosima između Beograda i Prištine leži u političkom dijalogu i sveobuhvatnom dogovoru koji, prema njegovom mišljenju, mora biti zasnovan na jasnim principima, odnosno crvenim linijama koje definiše Zapad.

  „Ukoliko zaobiđete EU, visokog predstavnika Borela i ključne članice kao što je Nemačka, koju i provocirate pregovorima sa ’Lufthanzom‘ i potpisivanjem sporazuma u SAD ambasadi u Berlinu, mali napredak može biti pretvoren u ’Pirovu pobedu‘“, upozorava Veber.

  Šatl diplomatija

  Veber ukazuje na činjenicu da je uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine važna kao uloga „glavnog partnera EU“, koji je i do sada podržavao proces.

  „SAD, uključujući i ambasadora Grenela, moraju da shvate da ’Amerika na prvom mestu‘, a pogotovo ’samo Amerika‘, nije put za uspeh na Zapadnom Balkanu. Pokazalo se u prethodnim dekadama da je jedni način za uspeh u regionu šatl diplomatija Vašingtona na osnovu koalicione saradnje sa zemljama-članicama EU“, navodi Veber.

  Na pitanje Tanjuga šta očekuje od angažmana novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela, koji sledeće nedelje dolazi u posetu Prištini i Beogradu, Bodo Veber naglašava da ništa ne može zameniti EU u rešavanju „kosovskog pitanja“.

  On podseća da se Zapadni Balkan nalazi u „EU dvorištu“ i ponavlja da se rešenje odnosa Srbije i Kosova traži kroz EU vođstvo i perspektivu članstva u EU.

  „Niti će Beograd, niti Priština postati 51. država SAD, niti Trampova administracija, odnosno izaslanik Grenel to nude. Potrebno nam je vođstvo EU zasnovano na EU liberalno demokratskim vrednostima i principi naučeni tokom devedesetih, kao što je princip da nema rešenja po etničko-teritorijalnim osnovama“, kaže Veber.

  Bodo Veber kaže da je ubeđen da je visoki predstavnik Borel osoba koja može da obezbedi takvo vođstvo i popravi „veliku štetu“ koju je njegova prethodnica Federika Mogerini napravila kada je u pitanju kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu.

  Tagovi:
  Beograd, Priština, Amerika, Berlin, Sporazum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga