22:21 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  33458
  Pratite nas

  Predsednik Poljske Andžej Duda je tokom ceremonije koja je posvećena oslobađanju „Aušvica“ podsetio da su zarobljenike tog koncentracionog logora oslobodili vojnici Crvene armije.

  „Već tri generacije stasale su od tog dana, od 27. januara 1945. godine, kada je nekoliko hiljada zarobljenika, izmučenih okrutnošću, robovskim radom, glađu i bolešću, konačno dočekalo da ih oslobode vojnici Crvene armije“, rekao je Duda prilikom otvaranja svečane ceremonije.

  U memorijalnom kompleksu u prostoru bivšeg logora „Aušvic“ danas se obeležava 75. godišnjica njegovog oslobođenja.

  Ceremoniji prisustvuje oko 200 bivših zarobljenika iz različitih delova sveta, kao i mnogobrojne delegacije, na čelu sa predsednicima i premijerima.

  Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

  Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov saopštio je da Poljska nije pozvala Vladimira Putina na svečanost povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja logora „Aušvic“. Rusiju na memorijalnom skupu predstavlja ambasador Sergej Andrejev.

  Inače, Duda je ranije odbio da učestvuje na Svetskom forumu sećanja na Holokaust, koji je održan 22. i 23. januara u memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Izraelu. Prema pisanju medija, lanirana poseta Putina, koji je bio „glavni gost foruma“, bila je jedan od glavnih razloga Dudinog odustajanja od puta. Sâm predsednik Poljske objasnio je svoju odluku rekavši da mu organizatori događaja u Izraelu nisu dozvolili da održi govor.

  Poljski državni vrh nije pozvao Rusiju ni na obeležavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata, koje je tradicionalno održano prošle jeseni u Gdanjsku.

  Tagovi:
  Crvena armija, aušvic, Andžej Duda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga