09:00 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1341
  Pratite nas

  Inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju samita lidera država-stalnih članica Saveta Bezbednosti UN za sada su podržale samo Kina i Francuska, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

  „Ovu inicijativu su već podržali predsednici Kine i Francuske. Njena suština je u pronalaženju najboljeg puta ka smanjenju tenzija, koja se opasno povećala poslednjih godina — bez učešća politizacije, ideologizacije i bez obzira na izborne cikluse, kao i dolaženja do načina koji će zaustaviti dalje upuštanje sveta u konfrontacije“, objasnio je ruski šef diplomatije.

  Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN — Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije, i izjavio je da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“.

  „Pravni temelj međunarodne arhitekture koji je položila Velika pobeda ostaje najvažniji stub za efikasno prevazilaženje sveobuhvatnih izazova i pretnji svim narodima i podršku regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Na to je usmerena predsednikova inicijativa da se ove jubilarne godine održi specijalni samit lidera petorke SB UN“, istakao je Lavrov.

  Zasedanje Saveta bezbednosti UN
  © Sputnik / Dmitriй Astahov
  Zasedanje Saveta bezbednosti UN

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je ranije da su u petak liderima „petorke“ SB UN prosleđena pisma sa detaljnim opisom plana samita.

  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Vašington još nije odgovorio na predlog Moskve o održavanju samita.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da podržava ideju ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku pet zemalja-osnivača Ujedinjenih nacija i istakao da se slaže sa njim da su te države posebno odgovorne za situaciju u svetu.

  Predlog ruskog predsednika pozdravile su i Ujedinjene nacije, koje su saopštile da podržavaju svaki napor usmeren ka diskusiji stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

  Prekrajanje istorije je nedopustivo

  Sergej Lavrov je na otvaranju međunarodnog Božićnog foruma u Moskvi takođe istakao da ima sve više pokušaja ponovnog ispisivanja istorije i njenog korišćenja u geopolitičke svrhe. Prema njegovom mišljenju — to je nedopustivo.

  „Mora se, nažalost, konstatovati da u poslednje vreme raste broj pokušaja prekrajanja istorije rata i njenog korišćenja u svojstvu instrumenta za prljave geopolitičke igre. Ta ’zaraza‘ je posebno pogodila neke evropske države, gde je heroizacija nacističkih pristalica u osnovi podignuta u rang državne ideologije i politike“, zaključio je Lavrov.

  Tagovi:
  holokaust, inicijativa, Dmitrij Peskov, Sergej Rjabkov, samit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga