09:26 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  135279
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

  „Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta“, izjavio je Zelenski.

  Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet „nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine“.

  Govoreći o oslobođenju logora „Aušvic“, predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

  Pokušaj revidiranja istorije

  U poslednje vreme Poljska pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju za početak Drugog svetskog rata. Parlament zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

  Međutim, sredinom decembra je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je upravo Poljska bila među onim državama koje su sklapale dogovore sa Nemačkom i da Rusija poseduje dokumente koji to potvrđuju.

  Šef ruske države je, između ostalog, ispričao kako je poljski ambasador u Trećem rajhu obećao da će podići spomenik Adolfu Hitleru zbog planova da protera Jevreje u Afriku. Putin ga je nazvao „antisemitskom svinjom“.

  Varšava to nije priznala, a ruski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Putinove reči su izazvale nezadovoljstvo poljskih vlasti, koje pokušavaju da prebace odgovornost za početak rata na SSSR, pozivajući se na pakt Molotov-Ribentrop. 

  Tagovi:
  Vladimir Zelenski, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga