16:24 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21784
  Pratite nas

  Španija preti da će bojkotovati samit EU — Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenose zapadni mediji, pozivajući se na „pouzdane izvore“ u Madridu, Zagrebu i Briselu.

  Španski zvaničnici su navodno upozorili domaćine samita, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu na kome „Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana“.

  Oni tvrde i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja-članica EU već obaveštene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, preskoči samit u Zagrebu.

  U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog Predsedništva.

  Mediji ocenjuju da je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posredno priznao da stvari u organizaciji Samita ni idu glatko zbog tvrdog stava jedne zemlje-članice.

  Na pitanje o mogućim problemima u organizaciji Samita zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandrković je rekao da nije lako uskladiti interese svih država-članica EU.

  „Kada postoje suprotstavljeni interesi, onda se dugo pregovara“, rekao je Jandroković i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

  Jandroković je poručio da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav vlade u Zagrebu i njenog premijera.

  „Ne dele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših suseda. Hoće li to biti dovoljno za uspeh Samita, u ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću, ali se nadam da će on doneti takve rezultate da će svi biti zadovoljni“, rekao je Jandroković.

  Mediji navode da su zagrebački zvaničnici i dalje uvereni da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih.

  Više diplomatskih izvora im je potvrdilo da Hrvatska intenzivno radi „na svim nivoima“ u cilju pronalaska rešenja, kako bi Samit bio uspešan tako što će biti omogućeno učešće kako Španije, tako i Prištine.

  „Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija“, rekao je jedan izvor iz hrvatskog predsedavanja.

  Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac predsedavanja Evropskoj uniji Hrvatske koja namerava da njime potvrdi jasnu evropsku perspektivu za sve zemlje regiona.

  Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno učešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja, među kojima je i prošlogodišnji samit u Sofiji na kojem Madrid nije učestvovao iz istih razloga.

  Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i regiona, koji je održan u avgustu prošle godine u Helsinkiju, tadašnji šef španske diplomatije Žozep Borelj je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra.

  Tagovi:
  bojkot, samit, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga