12:28 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31481
  Pratite nas

  Velika Britanija je udarila na evropski san i „meku silu“ EU izlaskom iz njenog sastava, čime je stvorila opasan presedan, izjavio je novinarima šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

  „Ovo je nesumnjivo udarac na evropski san i ’meku silu‘ EU, iako večito subvencionirane postsovjetske država ne razmišljaju ni o izlasku iz udobnog saveza, gde za njih sve rešavaju ’starija braća‘ u Briselu. Ipak, presedan je napravljen i on je opasan“, rekao je Kosačov.

  On je naglasio da je evropski projekat predstavljen kao savez slobodnih i nezavisnih država, nekakva ekumena za svaku evropsku državu.

  „To je cilj poželjan za svaki narod, koji se može postići samo beskonačnim ispitima, reformama i ispunjavanjem drugih potpisanih ’nadljudskih‘ zahteva iz Brisela. U svakom slučaju, u tome je i bila ’meka sila‘ EU sa svim oštrim posledicama: to je bio povod da se događaju državni udari, ubijaju ljudi, briše informacioni i politički prostor, svađaju se sa vekovnim partnerima i slamaju ekonomiju“, naglasio je senator.

  Prema njegovim rečima, za jedan sat je sve dovedeno u sumnju.

  Zastave Velike Britanije i Evropske unije ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu
  © AP Photo / Kirsty Wigglesworth

  „Ako je raniji ulazak u EU smatran ispunjenjem ’viševekovnih težnji‘ naroda za nezavisnošću (apsurd u koji su ljudi verovali i u EU), Britanija je jednim udarcem srušila tu tezu. Ili EU ili nezavisnost, čitaj — suverenitet i pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini i koliko treba da bude kriv krastavac — to je „bregzit“, smatra šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije.

  Za same Britance, kako smatra Kosačov, važan rezultat ovog događaja je osećaj nezavisnosti od bilo čijeg diktata. Ipak, osim psihološkog efekta poslanik je ukazao i na direktne gubitke EU — od brojnosti (66 miliona građana) do ekonomskih — odlazi važan „donator“ i 15 odsto ukupnog BDP.

  „Odmah će biti i promene — Britanci će izaći iz svih struktura EU, nestaće zastave, Evropski parlament će napustiti 73 poslanika, uključujući 29 poslanika iz partije Bregzit“, konstatovao je senator.

  Bilateralne veze Rusije i Velike Britanije se nakon „bregzita“ mogu pokvariti, ali nije isključeno da u budućnosti oni mogu biti i bolji, nego sa SAD ili EU, izjavio je Kosačov.

  Velika Britanija je sinoć zvanično izašla iz EU.

  Tagovi:
  Bregzit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga