01:34 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  6498
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič smatra da je Varšava pobedila u „istorijskom sporu“ sa Moskvom i da je sada vreme da se odnosi među državama normalizuju.

  „Takođe mislim da smo definitivno pobedili u ovom istorijskom sporu sa Rusijom. Rusija je pokušala da nametne svoje tumačenje istorije, ali joj nije uspelo“, rekao je Čaputovič u intervjuu za agenciju RAR. 

  Poljski ministar je istakao da „govor predsednika Vladimira Putina u Jad Vašemu (za vreme svetskog Foruma sećanja na žrtve Holokausta u Jerusalimu) nije bio preterano antipoljski“.

  „Sada moramo da nastojimo da smirimo emocije i normalizujemo naše odnose, jer smo, uprkos svim razlikama, ipak komšije“, rekao je poljski ministar.

  Putin je, govoreći u Jerusalimu, izjavio da je Holokaust bio i biće duboka rana i tragedija koja će se uvek pamtiti, a dužnost savremenih i budućih političara je da štite časno ime heroja Drugog svetskog rata i podržavaju istinu i pravdu. On je dodao da su svi odgovorni za sprečavanje tragedije Drugog svetskog rata i da se ne smeju prevideti prvi izdanci šovinizma i antisemitizma.

  Ruske vlasti su više puta govorile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije je polovinom decembra izjavio da su one, između ostalog Poljska, sklopile zaveru sa fašističkom Nemačkom, a da Rusija ima na raspolaganju dokumente koji pokazuju kako su pregovori vođeni. Prema rečima ruskih političara, Evropa nije spremna da prizna ovaj deo svoje istorije.

  U svom obraćanju Saveznoj skupštini, Putin je rekao da je Rusija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja istorije.

  Tagovi:
  istorija, odnosi, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga