01:28 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2492
  Pratite nas

  Dva oklopna vojna vozila nestala su iz jednog od skladišta oružanih snaga Švedske u Enkopingu, javio je državni javni servis SVT. Prema podacima švedskih oružanih snaga, krađa se najverovatnije dogodila u periodu između 4. i 5. februara i za njihovo pronalaženje izdat je nacionalni alarm.

  Oba oteta vozila pripadaju tipu „Terengbil 16s“, poznatijim kao „Galten“ (Vepar) i smatraju se najsavremenijim. Ona imaju pogon na sva četiri točka i obično se koriste za prevoz trupa. Prema podacima, vrednost „Vepra“ je 210.000 dolara, i on se može opremiti sa nekoliko vrsta automatskog oružja i bacačem granata.

  Ukradena vozila mogu da se zloupotrebe u pljačkama

  „Strana vojna sila može imati koristi ako poseduje ratnu opremu za njih. U suprotnom, mogu se koristiti, na primer, u pljačkama. Ovo su oklopna vozila i malo je oružja koje ih može zaustaviti“, rekao je pisac i vojni stručnjak Lars Vilderang za SVT.

  U kamionima se u momentu krađe, prema izveštaju, ipak nije nalazila municija, eksploziv, niti bilo koje drugo oružje.

  Puk u Enkopingu klasifikovan je kao zaštićeni objekat, što znači da neovlašćenim licima nije dozvoljeno da uđu ili fotografišu to područje. Puk između ostalog uključuje i jedinice za procenu psihološke situacije.

  Krađa ovakvih vozila je potpuno neobična, a istovremeno veoma ozbiljna“, izjavio je švedski sekretar za odbranu Jesper Tengrot.

  Zbog nacionalne uzbune, policija i svi drugi organi obavešteni su o incidentu, koji je klasifikovan kao gruba krađa.

  „Ovo su veoma vredna vozila koja Vojska želi nazad. Državni alarm po principu prioriteta uključuje sve policijske oblasti i druge organe vlasti, poput carina“, objašnjava portparol policije Jonas Eronen.

  Jedno od vozila je pronađeno

  Nakon nacionalnog alarma, jedno od vozila pronađeno je u stambenom delu Tillberga izvan grada Vasterasa. Zasad nije izvršeno nijedno hapšenje.

  ​U novembru 2019. godine takođe je otkriveno da je iz skrovišta u kancelariji švedskog premijera Stefana Lofvena u zgradi Vlade u Stokholmu, ukradeno šest poluautomatskih pištolja „Glok“ 17 i 300 patrona.

  Tagovi:
  Švedska, krađa, oklopno vozilo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga