15:06 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 673
  Pratite nas

  Bugarska izložba, koja je trebalo da bude otvorena na leto 2020. godine u Luvru, otkazana je nakon što je Sinod Bugarske pravoslavne crkve odbio da obezbedi eksponate iz crkvenih muzeja, a takođe i zbog negativne reakcije bugarske Akademije nauka i javnosti.

  Izložba „Umetnost i kultura Bugarske (XVI-XVIII vek)“ trebalo je da bude prikazana u odeljenju „Islamska umetnost“, što je izazvalo negativnu reakciju bugarskih stručnjaka iz oblasti istorije i umetnosti.

  Direktor Instituta za istraživanje umetnosti bugarske Akademije nauka Emanuel Mutafov ranije je izrazio zabrinutost da će Bugarska na izložbi biti predstavljena kao „evropska Turska“ i istakao da artefaktima koji su povezani sa hrišćanskom umetnošću na bugarskoj teritoriji nije mesto u podrumu odeljenja Islamske umetnosti u Luvru.

  „BAN“ je upozorio da će crkva to doživeti kao svetogrđe

  Bugarski ministar kulture Boil Banov je održao sastanak sa francuskom ambasadorkom Florans Robin i objasnio šta se dogodilo.

  U saopštenju za novinare se ističe da diplomata saoseća sa reakcijama društva i da je skrenula pažnju na činjenicu da Luvr pruža Bugarskoj mogućnost da pokaže milionima ljudi svoju umetnost iz različitih perioda.

  Sinod je ranije takođe saopštio da ne dozvoljava eksponate u inostranstvu, a da se izuzetak pravi samo ako se radi o hodočašću.

  Tagovi:
  sinod, Luvr, izložba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga