22:36 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 511
  Pratite nas

  Grupa eksperata je objavila dokument o „12 koraka za jačanje bezbednosti u Ukrajini i evroatlanskom regionu“. Međutim, Kijev je saopštio da te teze nisu u skladu sa njihovim stavovima.

  Dokument u „12 koraka za jačanje bezbednosti u Ukrajini i evroatlanskom regionu“ nije zvaničan, dok teze koje se nalaze u njemu nisu u skladu sa stavovima Kijeva, izjavila je portparolka ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Jekaterina Zelensko.

  „To je privatna inicijativa grupe političara i eksperata neravnodušnih prema pitanjima međunarodne bezbednosti i situacije u sferi bezbednosti u Ukrajini“, rekla je Jekaterina Zelenko u komentaru portalu „Ukrinform“.

  Ona je naglasila da rukovodstvo Minhenske konferencije o bezbednosti takođe nije prihvatilo taj dokument, zato je on bio udaljen sa zvaničnog sajta događaja.

  Ranije su ukrajinski mediji saopštili da je na sajtu Minhenske konferencije bio objavljen dokument pod nazivom „12 koraka za veću bezbednost Ukrajine i evroatlanskog regiona“, koji je kasnije bio izbrisan.

  Kako piše „Strana.ua“, autori dokumenta su desetak eksperata iz različitih delova sveta. Prema podacima portala, između ostalog, oni predviđaju nastavak saradnje evropskih država sa Rusijom u nizu oblasti, obnovu rada zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre u Donbasu, podizanje pregovora o prekidu vatre na nivo „normandijske“ četvorke. Osim toga, dokument predviđa stvaranje plana za moguće ukidanje sankcija, proširenje slobode kretanja grupa OEBS-a i povećanje broja prelaza u Donbasu, obnovu infrastrukture regiona uz učešće EU i Rusije i pokretanje u Ukrajini novog nacionalnog dijaloga po pitanju problema identiteta.

  Tagovi:
  Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga