23:25 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  421427
  Pratite nas

  Veliku Britaniju je danas pogodila oluja Denis, praćena snažnim udarima vetra i obilnim padavinama, zbog čega je izdato više od 300 upozorenja na poplave širom zemlje, a posebno je kritična situacija u južnom Velsu.

  U više mesta na jugu Velsa pokrenuta su i klizišta, od kojih su neka zarobila stanovnike, a voda je počela i da plavi pojedine kuće.

  U Engleskoj su na snazi četiri upozorenja najvišeg stepena i dva u Velsu, što znači da postoji opasnost po život stanovnika.

  ​I u Herifordširu u Engleskoj su kuće poplavljene, a jedan od stanovnika je izjavio da ih je oluja „pogodila kao tornado“.

  Vlasti su prethodno upozorile građane da se zaštite od „opasnih po život poplava“ u Velsu i Škotskoj.

  Lokalni mediji navode da je se reka Taf u velškom gradu Pontipol izlila iz korita, a opasnost preti i od reke Nit, na jugu Velsa.

  ​Kako prenosi AP, selo Aberdaron pogodili su orkanski udari vetra koji su dostizali brzinu od 146 kilometara na sat.

  Zbog snažnog vetra otkazano je stotine letova, a poplave su poremetile i železnički saobraćaj.

  ​Prema poslednjim informacijama, najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, a desetine hiljada su se suočile sa haosom prouzrokovanim olujom Denis.

  Mladić star 18 godina udavio se u moru u pokrajini Kent, a drugi je pao preko broda sa rezervoara za gorivo u blizini luke „Margejt“, objavio je „Dejli mejl“.

  Skoro 50.000 putnika čeka na aerodromima, pošto je kompanija „IziDžet“ otkazala 234 leta, a još 60 biće prizemljeno, preneo je Tanjug.

  U desetinama gradova koji još uvek saniraju štetu koju je napravila prošlonedeljna oluja Kjara, angažovana je vojska kako bi pojačala odbranu od poplava.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga