18:53 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  12163
  Pratite nas

  Ukrajinske snage, ali i pobunjeničke jedinice Luganske Narodne Republike (LNR), optužili su jedni druge da su otvorili vatru na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i da tom prilikom ima poginulih.

  Kako tvrdi ukrajinska strana, snage LNR otvorili su vatru iz minobacača i teških mitraljeza, iako je to naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom.

  Sa druge strane, LNR je optužila Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LNR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika.

  Pored toga, LNR je navela i da su pobunjenici oborili bespilotnu letelicu ukrajinske vojske, koja je bila korišćena kako bi se utvrdile mete za potrebe ukraijnskih artiljerijskih baterija.

  S tim u vezi, vlasti LNR pozvale su posmatrače OEBS-a da zabeleže da Ukrajina krši režim prekida vatre, kao i da utiču na ukrajinske oružane snage u cilju zaustavljanja sličnih provokacija.

  Mediji prenose i da se tim povodom oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je izjavio da je sazvao sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao „ciničnom provokacijom“ i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu.

  Kremlj: Nismo upoznati sa novim sukobima u Donbasu

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da administracija ruskog predsednika nije upoznata sa detaljima sukoba koji su se danas dogodili na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i šta je poslužilo kao uzrok da do tih sukoba uopšte i dođe.

  „Nismo upoznati sa detaljima. Nadamo se da ćemo uspeti da utvrdimo šta se dogodilo“, rekao je Peskov novinarima.

  Upitan da li Kremlj snosi određenu odgovornost zbog tih sukoba, budući da vrši uticaj na Donjeck i Lugansk, Peskov je rekao da je takva tvrdnja „apsolutno netačna“.

   

   

   

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga