06:55 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3062
  Pratite nas

  Estonski parlament u sredu je usvojio rezoluciju o istorijskom pamćenju i falsifikovanju istorije, kojom se osuđuje stav Rusije o istorijskim događajima pre izbijanja Drugog svetskog rata, saopštila je pres-služba parlamenta.

  Za rezoluciju je glasalo 72 poslanika, protiv je bio jedan, a šestoro nisu učestovali u glasanju. Parlament Estonije ima 101 poslanika.

  „Podržavajući Poljsku i druge evropske zemlje koje Rusija u poslednje vreme smatra odgovornim za izbijanje Drugog svetskog rata, parlament osuđuje pokušaje ruskih vlasti da revidiraju istoriju, negirajući ulogu Sovjetskog Saveza kao jednog od glavnih inicijatora Drugog svetskog rata i prebacujući odgovornosti na žrtve agresije“, navodi se u dokumentu.

  U rezoluciji se navodi da je Drugi svetski rat navodno postao moguć kao direktna posledica potpisivanja Pakta Molotov-Ribentrop između SSSR-a i Nemačke.

  „Fašistička Nemačka, komunistički Sovjetski Savez i drugi totalitarni režimi krivi su za masakre, deportacije i lišavanje života i slobode neviđenih u istoriji čovečanstva“, ističe se u rezoluciji.

  Ranije je predsedavajući odbora za spoljne poslove estonskog parlamenta Marko Mihkelson kritikovao stav Rusije o istoriji Drugog svetskog rata, konkretno u pogledu Poljske. On je pozvao estonski parlament da sledi primer Poljske, gde je Sejm (donji dom parlamenta) ranije usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da je za izbijanje Drugog svetskog rata kriv Sovjetski Savez, zajedno sa Hitlerovom Nemačkom. Kako je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, istinu o odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata zabeležio je Nirnberški tribunal, a usvajanjem takve rezolucije poljski Sejm pokazuje kako ideologija pobeđuje istinu.

  Ruske vlasti su u više navrata izjavljivale da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom decembra rekao da su oni, konkretno Poljska, sklopili zaveru sa fašističkom Nemačkom i da Rusija ima dokumente kako su vođeni pregovori. Kako smatraju ruski političari, Evropa nije spremna da prizna ovaj deo svoje istorije.   

  U svom obraćanju Saveznoj skupštini Putin je istakao da je Rusija obavezna da osigura da se istina o Drugom svetskom ratu očuva i suprotstavi pokušajima falsifikovanja njegove istorije.

  Tagovi:
  Drugi svetski rat, SSSR, Estonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga