03:53 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  13612
  Pratite nas

  Bugarska ne bi trebalo da pravi kompromise sa Severnom Makedonijom samo zbog aktuelnih političkih prilika, smatra bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

  Bugarski zvaničnik je podsetio na reči revolucionara Vasila Levskog, koji se borio za oslobođenje Bugarske od Osmanlija u 19. veku: „I mi, Bugari, želimo da živimo slobodno na svojim teritorijama  - u Bugarskoj, Trakiji i Makedoniji".

  „I, sada, neki kažu da nam treba kompromis sa Severnom Makedonijom, ili sa Južnom Makedonijom? Levski nije išao na kompromise, a zašto bismo mi to morali? Zbog konjunkture?", zapitao se Karakačanov.

  Bugarski ministar je više puta oštro govorio o susedima. Po mišljenju političara, Skoplje pokušava da uđe u Evropsku uniju po svaku cenu, bez obzira što Komisija za istorijska pitanja nije završila sa radom po međusobno spornim pitanjima. Konkretno, o poreklu revolucionara Goce Delčeva, koji je mnogo puta upozoravao da se susedi ne mogu ujediniti, ako ne priznaju istorijske činjenice.

  Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva dosledno podržava stupanje Severne Makedonije u Evropsku uniju i NATO, iako je pozvala Skoplje da odbaci jezik mržnje i zahteve o priznavanju bilo kakve makedonske manjine u Bugarskoj.

  „Pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i NATO je prioritet za Bugarsku, mada Sofija neće pomagati onima koji Bugare nazivaju fašistima", izjavio je ranije bugarski premijer Bojko Borisov.

  Tagovi:
  NATO, Evropska unija, Bojko Borisov, Republika Severna Makedonija, Krasimir Karakačanov, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga