04:27 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Migrantska kriza preti da uzdrma Evropu (27)
  520177
  Pratite nas

  Situacija na granici Grčke i Turske i dalje je izuzetno napeta. Kod reke Marice, koja predstavlja prirodnu granicu tih zemalja, grčka vojska i policija danonoćno pokušava da spreči prodor migranata. Stanovnici Grčke ispričali su za Sputnjik kako trenutno izgleda život u blizini granice.

  Predsednik lokalne zajednice sela Marasija Giorgis Karabacakis rekao je da vojska i policija svake noći vode „bitku“ za odbranu granice.

  Prema njegovim rečima, sa turske strane neko povremeno viče i doziva na grčkom, kako bi saznao da li je neko na grčkoj strani i štiti li njenu teritoriju.

  „Prethodne noći, dok sam sedeo pored reke, začuli su se glasovi. Neko je vikao na grčkom: 'Dobro veče!' i 'Zdravo!' Nisam siguran da li su u pitanju turski graničnici, ili migranti. Uvek smo odgovarali na grčkom i odgovaraćemo, kako bi im stavili do znanja da je teritorija zaštićena“, rekao je Karabacakis.

  Dete na tursko-grčkoj granici
  Sputnik
  Dete na tursko-grčkoj granici

  On je istakao da se u poslednjih 24 časova zahvaljujući policiji i vojnicima broj migranata smanjio, dodajući da većina njih „nisu Sirijci, već Avganistanci, Pakistanci i Somalci“.

  Stanovnici brane granicu

  On takođe kaže i da, pored vojske i policije, i stanovnici Marasije aktivno učestvuju u „borbama“, kako bi izbegli prodor migranata na teritoriju Grčke. 

  „Stanovnici su spremni. Većinu njih čine stariji ljudi. Pripremili su hranu i piće za policiju, vojnike i graničare. Vrata administrativne zgrade seoskog saveta otvorena su za sve njih ukoliko im je potreban odmor, imajući u vidu da konstanto trče gore-dole uz reku“, rekao je Karabacakis.

  Izbeglice pokušavaju da pređu granicu
  © Sputnik / Burku Okutan
  Izbeglice pokušavaju da pređu granicu

  „Svi čekamo poziv“

  Vojnik Nacionalne garde Vagelis Gavranidis iz Kastaniesa je za Sputnjik ispričao da očekuje da će uskoro biti mobilisan kako bi pomogao u čuvanju grčke granice.

  „Ja sam član Nacionalne garde, a pored mene tu je još oko 50 stanovnika sela. Pripadamo grčkoj vojsci. Pozivaju nas po potrebi. Svi smo u pripravnosti i čekamo poziv“, rekao je on.

  Masa migranata na tursko-grčkoj granici
  © Sputnik / Burku Okutan
  Masa migranata na tursko-grčkoj granici

  Gavranidis je objasnio da vojska do sada nije uključivala vojnike Nacionalne garde u patroliranje i čuvanje granice, koju trenutno pritiska veliki broj migranata iz Turske. Dodao je takođe da oružje kojim raspolaže Nacionalna garda pripada vojsci.

  Svakodnevni život 

  Građani Orestijade, grada na severoistoku Grčke, već su navikli na veliki broj policajaca koji tu borave kako bi se odmorili od patroliranja granicom.

  Popi Petridu, koja živi u tom gradu, ocenila je da je omladina više zabrinuta za situaciju s migrantima nego što je to slučaj kod starijih ljudi.

  „Naša deca više brinu o situaciji sa migrantima, nego mi. Prate vesti više. Mi živimo kao i pre“, rekla je ona.

  © Sputnik / Burku Okutan
  Situacija se znatno zaoštila u pograničnom području poslednjih dana

  „Nema više posla“

  Zatvorena grčko-turska granica ne zabranjuje prolazak samo migrantima, već i Turcima, koji redovno posećuju grad Jedrene (Adrijanopolj).

  „Planirali smo da provedemo vikend u Adrijanopolju, ali to u ovom trenutku nije moguće“, rekla je jedna Grkinja.

  Vlasnica kafića u Kastaniesu je objasnila da mnogima posao trpi zbog zatvaranja granice.

  „Odluka da se granica zatvori je ispravna, međutim, zbog toga više nemamo posla, jer je većina naših klijenata iz Turske“, rekla je ona.

  „Znate li šta bi se danas ovde dogodilo da su granice otvorene? Stvorili bi se redovi automobila i autobusa s Grcima“, kaže za Sputnjik Anastasija, stanovnica Kastaniesa.

  Turski migrant na granici
  © Sputnik / Burcu Okutan
  Turski migrant na granici
  Situacija na granici

  Podsetimo, Turska je prošle nedelje objavila da je otvorila granice sa EU, jer nije u stanju da se nosi sa novim talasom sirijskih migranata. Hiljade njih je nakon toga krenulo prema granici s Grčkom.

  Prema vladinim izvorima, migranti ne odustaju od pokušaja infiltriranja na grčku teritoriju. Neki od njih pokušavaju da oštete ogradu, a neki odlaze na grčku obalu i plivaju preko reke. Lokalna policija i vojska po potrebi koriste suzavac, omamljujuće granate i specijalno vozilo sa vodenim mlazom kako bi zaustavili pokušaje ilegalnog prelaska granice.

  Tema:
  Migrantska kriza preti da uzdrma Evropu (27)
  Tagovi:
  stanovnici, Grčka, migranti, granica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga