22:54 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  1730
  Pratite nas

  Sovjetski Savez odigrao je glavnu ulogu u pobedi nad fašizmom, Varšava se slaže sa stavom Moskve o doprinosu SSSR-a po pitanju okončanju rata, izjavio je ministar inostranih poslova Poljske Jacek Čaputovič u intervjuu za televitiju „RBK“.

  „Priznajemo ogromnu, čak i glavnu ulogu Sovjetskog Saveza u pobedi nad fašističkom Nemačkom, a takođe i ogromnu žrtvu sovjetskog naroda“, izjavio je poljski ministar.  

  Istovremeno, Čaputovič se nije složio sa stavom poljskih političara, koji optužuju Moskvu da je započela rat zajedno sa Hitlerom, ali je dodao i da smatra da u izvesnoj meri SSSR snosi odgovornost za napad Nemačke na Poljsku.

  „Jednostavno govoreći, to je bio sporazum Hitlera i Staljina, na osnovu kog je 17. septembra Sovjetski savez napao teritoriju Poljske. Za nas su te stvari očigledne, ali ih rusko društvo nije u potpunosti svesno“, preneo je reči ministra „RBK“.

  Prema mišljenju diplomate, rat je počeo 1939. godine, pošto su Nemačka, a zatim navodno i Sovjetski Savez, napali Poljsku.

  Pokušaji revidiranja istorije

  U poslednje vreme Poljska pokušava da odgovornost za početak Drugog svetskog rata prebaci na Rusiju. Parlament te zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

  Varšava je čak rekla da su sovjetske trupe namerno odlagale oslobođenje Aušvica. Moskva je te reči ocenila kao „neodgovorne spekulacije amatera“.

  Poljska je pri tome uverena da je Varšava pobedila u „istorijskom sporu s Rusijom“.

  Ruske vlasti su više puta govorile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom decembra izjavio da su one, između ostalog i Poljska, sklopile zaveru sa fašističkom Nemačkom, a da Rusija ima na raspolaganju dokumente koji pokazuju kako su pregovori vođeni. Prema rečima ruskih političara, Evropa nije spremna da prizna taj deo svoje istorije.

  U obraćanju Saveznoj skupštini, Putin je rekao da je Rusija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja istorije.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  revidiranje, pobeda nad fašizmom, Drugi svetski rat, SSSR, Sovjetski Savez, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga