16:17 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1281
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o srednjem obrazovanju, koji će omogućiti da se smanji broj predmeta u školama koji se sprovodi na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i na ruskom jeziku, saopštila je pres-služba lidera Ukrajine.

  „Zelenski je potpisao Zakon o srednjem obrazovanju, koji je Vrhovna rada usvojila 16. januara 2020. godine. Dokument uvodi praktična sredstva, koja će omogućiti da se implementira obrazovna reforma, koja je utvrđena 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

  Ističe se da je Ukrajina usvajanjem ovog zakona ispunila poslednju preporuku Venecijanske komisije kada je reč o Zakonu o obrazovanju.

  „Zakon o obrazovanju predviđa pravo na slobodan izbor jezika na kome se odvija nastavni proces u privatnim obrazovnim ustanovama. Usvajanjem Zakona o srednjem obrazovanju, Ukrajina je potvrdila posvećenost svojim međunarodnim obavezama u sferi osiguravanja prava nacionalnim manjinama“, ističu iz pres-službe.

  Zakon o kompletnom opštem srednjem obrazovanju predviđa tri modela učenja ukrajinskog jezika u školama. Sredinom januara, Rada Ukrajine usvojila je Zakon o kompletnom opštem srednjem obrazovanju, koji omogućava da se značajno smanji održavanje nastave na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i ruski.

  Rusija je apelovala na međunarodne institucije za ljudska prava UN-a, OEBS-a i Saveta Evrope da reaguju na diskriminaciju ruskog jezika u Ukrajini.

  Tagovi:
  obrazovanje, Ukrajina, ruski jezik, Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga