15:57 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2636
  Pratite nas

  Pokušaji da se Rusija isključi iz svih diskusija po pitanju stvaranja novog svetskog poretka su pogrešni, Moskva mora da u njima igra aktivnu ulogu, izjavio je bivši poljski predsednik Leh Valensa.

  Kako je rekao, nastupilo je vreme kada je neophodno graditi „globalne odnose“, svojevrsnu „Evropsku državu“.

  „Kada je prestala da postoji prošla filozofija upravljanja državama pojavila se epoha razvoja inteligencije, informacije i globalizacije. Takav pristup nema određeni program ili pak strukturu. Takav pristup je sasvim drugačiji, zbog čega je organizacija novih struktura preko potrebna. Zbog toga je u tom procesu potrebno da u njemu učestvuje i Rusija“, rekao je.

  On je istakao da Rusija trenutno nije dovoljno uključena u taj proces.

  „Moramo da izmenimo stav prema Rusiji kako bi ona bila uključena u proces organizacije novih odnosa, u proces stvaranja novog svetskog poretka. Rusija kao ogromna zemlja mora da učestvuje u donošenju odluka“, zaključio je.

  Putinov predlog za formiranje novog svetskog poretka

  Ruski predsednik je nastupajući na 5. Svetskom forumu sećanja na Holokaust predložio da se tokom ove godine održi „sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN — Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD“ i izjavio je da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“.

  Putin smatra da bi takav sastanak imao ogromnu ulogu u potrazi za kolektivnim odgovorima na trenutne izazove i pretnje.

  Tagovi:
  Leh Valensa, svetski poredak, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga