23:43 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1573
  Pratite nas

  Doktorka iz Bergama požalila se u intervjuu listu „Korijere dela Sere“ na kritičnu situaciju u bolnicama zbog koronavirusa.

  Prema rečima hururga, nedostaju sredstva za pomoć obolelim.

  „Besni smo. Nemamo instrumente da pomognemo svima, samo zaštitna sredstva…Pacijent prestaje da diše, masiraš mu srce – naravno, ti kao doktor ne možeš da ga ostaviš da umre – on te gleda. A kako da ga intubirate? Imaš cev, ali nemaš aparat za mehaničku ventilaciju. I šta da se radi?“, navodi list reči lekara.

  Osim toga, ona je ispričala o merama opreza koje moraju da se preduzimaju kako ne bi zarazili supruga i decu.

  „Uoči povratka kući upozoravam muža da drži decu dalje od mene. Idem u toalet, bacam sve u mašinu za veš, stojim pod tušem 40 minuta, trljam se sapunom. Zatim stavljam masku, ali se ipak držim dalje od dece“, ispričala je ona.

  Lekarka je pomenula i da je ošišala kosu kako bi maksimalno smanjila mogućnost da virus donese u kuću.

  Hirurg je priznala da doktori moraju da razgovaraju i sa porodicom umrlih pacijenata koji čak ne mogu ni da se oproste od njih.

  „Prenosimo pacijentima reči koje nam govore članovi njihove porodice preko telefona, dajemo im ceduljice sa porukama i crteže unuka koje nam donose. Porodici saopštavamo telefonom o umrlima. Morala sam da razgovaram sa dvoje dece pacijenta koji žive daleko jedni od drugih. Nisu ga čak mogli ni da oplaču zajedno. Da ne govorim o tome da nisu mogli da ga drže za ruku – čak ni mi to ne možemo da uradimo. Oni umiru sami. U mrtvačnicu ih voze uvrnute u foliju sa sredstvima za dezinfekciju“, ispričala je doktorka, naglasivši da se mnoge njene kolege nalaze na kraju živaca zbog brige i umora.

  Ona je ispričala i šta najviše bolesnici traže od nje.

  „Pacijent oseća šta se dešava i to se može pročitati u njegovim očima. „Prenesite mojoj supruzi da je volim“ ili „pozdravite moju tek rođenu unuku koju nisam uspeo ni da vidim“, navela je doktorka.

  Broj žratava koronavirusa u Italiji porastao je za poslednja 24 časa za 427 osobe, saopštio je šef službe za civilnu zaštitu Anđelo Boreli.  Ukupan broj žrtava ovog virusa na Apeninima dostigao je 3405.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga