17:27 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11717
  Pratite nas

  Kolumnista švedskih novina „Aftonbladet“ Hans Volfgang Mikael Hanson smatra da je svetska pandemija koronavirusa početak trećeg svetskog rata, koji se vodi protiv nevidljivog neprijatelja.

  On je konstatovao da zemlje jedna za drugom zatvaraju granice, avioni prestaju da lete, škole se prebacuju na učenje na daljinu, barovi i restorani se zatvaraju.

  „Švedska nije ratovala već 200 godina. Ali sada je ona, zajedno sa ostatkom sveta - u ratu. Nije li ovo treći svetski rat? Veoma je neobičan i vodi se protiv nevidljivog neprijatelja“, rekao je švedski kolumnista.

  Autor članka je ocenio da oštre mere mogu da spasu živote desetinama hiljada ljudi, iako čovečanstvo možda neće moći da eliminiše ekonomske posledice rata s virusom.

  „U ovom trenutku samo možemo da sedimo u dobrovoljnoj izolaciji i posmatramo kako naše ekonomije propadaju velikom brzinom“, napisao je on.

  Kolumnista je pretpostavio da će se nakon nekog vremena doći do zastoja u nekim privrednim delatnostima u raznim zemljama, da će milioni ljudi postati nezaposleni, a takođe i da će hiljade preduzeća nestati.

  „Jedan veliki i do sada neviđeni eksperiment se sprovodi nad svetom“, istakao je kolumnista.

  Hanson je istakao da situaciju pogoršava činjenica da niko ne zna koliko će to stanje trajati.

  „Nekoliko meseci, šest meseci, godinu dana?“, pita se on.

  Pandemija koronavirusa

  Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 227 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od devet hiljada je umrlo.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga