04:08 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede (178)
  51876
  Pratite nas

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uputio je češkom kolegi Ljubomiru Metnaru molbu da što je pre moguće preda Rusiji spomenik maršalu Sovjetskog Saveza I. S. Konjevu, koji je demontiran u Pragu.

  „Ukoliko rešavanje ovog pitanja zahteva finansijska sredstva, spremni smo da ih u potpunosti platimo“, naveo je Šojgu.

  Šojgu je u pismu podsetio da je SSSR platio ogromnu cenu za oslobađanje Evrope od nacizma.

  „Tokom samo jedne strateške operacije u Pragu poginulo je i bilo ranjeno više od 50 hiljada sovjetskih građana, koji su se borili za slobodu i nezavisnost češkog naroda. Zbog toga Rusija ne može nemo da posmatra uklanjanje spomenika oslobodioca Praga od nacista“, istakao je Šojgu u pismu.

  Šef odseka za odnose s medijima češkog Ministarstva odbrane Jan Pejšek potvrdio je za „Parlamentní Listy“ da je to češko ministarstvo dobilo Šojguovo pismo i da će odgovor biti pripremljen.

  „Da, primili smo to pismo i naravno, odgovorićemo na njega. Ovaj spomenik nije naš i zato ne možemo izaći u susret ruskoj strani. Ne možemo predati nešto što nije naše, spomenik je u vlasništvu okruga Prag 6“, rekao je Pajšek.

  Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga od nacista

  Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviču Konjevu podignut je u Pragu na inicijativu gradskih vlasti krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina u znak zahvalnosti što tokom oslobađanja grada 1945. godine nije korišćena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen.

  Spomenik Konjevu u Pragu
  © Sputnik / Эduard Эrben
  Spomenik Konjevu u Pragu

  Septembra 2019. godine vlasti okruga Prag 6 odlučile su da spomenik premeste ili predaju privatnim vlasnicima, a 3. aprila ove godine spomenik je demontiran.

  Jirži Ovčaček, portparol češkog predsednika Miloša Zemana, uklanjanje spomenika nazvao je sramotom i istakao da je ovaj sovjetski maršal oslobodio logor Aušvic i Čehoslovačku od nacista. Ambasada Rusije je, sa svoje strane, uručila protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Češke.

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zatražio je od predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina da razmotri pitanje pozivanja na krivičnu odgovornost stranih službenika, odgovornih za uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  75 godina od Velike pobede (178)
  Tagovi:
  Prag, sovjetski vojnici, uklanjanje spomenika, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga