18:41 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 145
  Pratite nas

  Evropska Agencija za saradnju u primeni zakona (EUROPOL) kaže da su dve osobe uhapšene u Holandiji pod sumnjom da su deo kriminalne mreže koja je planirala višemilionsku prevaru prodajući neostojeću medicinsku opremu u Evropi.

  Europol navodi da je sredinom marta nemačko zdravstvo angažovalo dve kompanije iz Ciriha i Hamburga za nabavku zaštitnih maski u vrednosti od 15 miliona evra, prenosi Tanjug.

  Dve kompanije su putem interneta stupile u kontakt sa naočigled legitimnim prodavcima maski lociranim u Španiji, koji su im ponudili 10 million maski, a zatim ih i povezali sa distributerima iz Irske.

  Irski posrednici, prema saopštenju Europola, kupce povezuju sa drugim proizvođačem, ovoga puta sa sedištem u Holandiji.

  Sklapa se i inicijalni ugovor u vrednosti od 1,5 miliona evra avansne uplate za isporuku 1,5 miliona maski.

  Isporuke je navodno podrazumevala 52 teretna kamiona i policijsku pratnju od skladišta u Holandiji do krajnje destinacije u Nemačkoj.

  Neposredno pred isporuku, kupci su informisani da njihova uplata nije prošla i da odmah moraju da uplate 880.000 evra kako bi osigurali robu. Međutim, ni nakon dodatne uplate zaštitne maske nisu isporučene Nemačkoj.

  U Europolu objašanjavju da je interent stranica inače postojeće holandske firme bila ”klonirana” i tako zloupotrebljena, a da sama kompanija nema nikakve zvanične podatke o porudžbini odnosno ugovoru.

  Kupci su nakon ovih informacija kontaktirali banke u Nemačkoj kako bi ispratili i presreli tok novca.

  U Europolu navode da je u saradnji sa finansijskim i policijskim vlastima Velike Britanje, Holandije i Irske došlo je do lociranja i zamrzavanja ukupne sume uplaćenog novca, čiji je deo preko Velike Britanije bio namenjen za uplatu na bankovni račun u Nigeriji.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  prevare, Europol
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga