01:36 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 449
  Pratite nas

  Zahvaljujući svojim preventivnim merama Bugarska se nalazi na prvom mestu po najmanjem broju inficiranih i na trećem po najmanjoj smrtnosti na 100 hiljada ljudi, izjavio je ministar zdravlja zemlje Kiril Ananev, pozivajući se na izveštaj Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

  Bugarska je do sada vršila testiranja samo lica za koja je postojala sumnja da su inficirana koronom i onih koji su sa njima bili u kontaktu. Međutim, sada Vlada uvodi masovna testiranja, saopštio je ministar zdravlja tokom posete, sa premijerom Bojkom Borisovom, skijališta Banjsko, gde je bilo otkriveno žarište novog virusa.

  „Od ovog trenutka počinju masovna testiranja građana Bugarske, kako bi se obuhvatio što veći deo stanovništva Bugarske. Imamo testove PCR – 20.000. Očekujemo velike isporuke i testove koje poklanjaju bugarski i strani državljani i organizacije. To je taj put kojim ćemo krenuti: masovno testiranje“, izjavio je Ananev.

  Po rečima Bojka Borisova, najveći deo testova Bugarska je dobila od Južne Koreje.

  „Mi već imamo 18 laboratorija u kojima će se ljudi masovno testirati, kako bismo mogli da obuhvatimo veći deo stanovništva“, dodao je on.

  Do sada je u Bugarskoj zabeleženo 735 slučajeva infekcije koronom, od kojih je 105 izlečeno, dok je 36 umrlo. Bugarska broji 6.951.482 stanovnika.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  korona, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga