02:59 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 120
  Pratite nas

  U Donbasu je počela procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva.

  Razmena zarobljenika odvija se u području kontrolnog punkta preko kontakt-linije u predgrađu Gorlovke koja je pod kontrolom DNR.

  Na terenu su prisutni predstavnici OEBS-a, kancelarije ombudsmana DNR i pripadnici Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

  Za sada nema nikakvih incidenata.

  U Donbasu je 29. decembra izvršena prva razmena zarobljenika u poslednje dve godine. Kijev je predao Donbasu 124 osobe, dok je 76 ljudi vraćeno na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine je saopštila da se u okviru bilateralne razmene na teritoriju koja je pod kontrolom Kijeva vratilo 12 vojnika i 64 civila. Nakon toga počeo je rad na formiranju novih spiskova za razmenu zarobljenika.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.

  Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  DNR, Donbas, Ukrajina, razmena zarobljenika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga