20:12 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  56137
  Pratite nas

  Neobičan pristup Švedske u borbi protiv pandemije korona virusa počinje davati rezultate, tvrdi Anders Tegnel vodeći epidemiolog u toj državi.

  On je izjavio da najnoviji podaci o broju zaraženih i smrtnim slučajevima pokazuju da se situacija počinje stabilizovati, prenosi Tanjug.

  Tegnel, koji je osmislio relativno labave mere protiv korona virusa, kaže za švedsku agenciju TT da se ta zemlja nalazi u periodu neke vrste zaravnjenja krivulje.

  Umesto toga, vlada je pozvala građane da se ponašaju odgovorno i slede smernice za socijalno distanciranje. Širenje kovid 19 širom sveta izaziva različite reakcije u državama, prenosi Blumberg.

  Kafići u Švedskoj u vreme pandemije virusa korona nisu zatvarani
  © Tanjug / AP/Andres Kudacki
  Švedska nije zatvorila škole, teretane, kafiće, barove i restorane tokom širenja pandemije.

  Nejasno je koja će se strategija na kraju pokazati kao najefikasnija, pa i stručnjaci u Švedskoj upozoravaju da je prerano donositi zaključke.

  Ali, s obzirom na ogromnu ekonomsku štetu uzrokovanu strogim merama zabrane, švedski pristup pandemiji probudio je velik interes širom sveta.

  Deo švedske strategije oslanja se na pristup jednog od najboljih svetskih zdravstvenih sistema. Ni u jednoj fazi Švedska nije doživela nedostatak medicinske opreme ili bolničkih kapaciteta, a šatori su postavljeni kao ustanove za hitnu pomoć širom zemlje.

  Šveđani smatraju, na osnovu raznih modela praćenja, da imaju sve više imunih osoba i da to ima uticaj na širenje virusa čime bi stekli kolektivni imunitet do juna. Ipak ističu da će stanje na terenu pokazati pravu sliku.

  Ta zemlja je do juče prijavila 1.540 smrtnih slučajeva povezanih s kovid 19, što je povećanje za 29 u odnosu na subotu.To je znatno više nego u ostatku Skandinavije, ali znatno manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

  U Švedskoj je zaraženo 14.385 ljudi.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Švedska, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga