07:01 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  5236
  Pratite nas

  Istraživački timovi širom sveta upustili su se u trku za vakcinom protiv virusa korona, a postaje jasno da će ukupni troškovi biti izuzetno visoki. Iz jedne konsultantske kuće u Briselu poručuju da će koštati milijarde, milijarde i milijarde.

  Evropska unija se ne može pohvaliti najdubljim džepom, a na to da nemačkoj kompaniji „Kjurvak“ u ovu svrhu ponudi kredit od 80 miliona evra, Evropska komisija odlučila se tek posle navodne ideje američkog predsednika Donalda Trampa da tu firmu dovede u SAD kako bi ona tamo razvila vakcinu, piše portal „Politiko“ u evropskom izdanju.

  Međutim, na potencijalnim vakcinama trenutno radi više od 70 timova u svetu, a svaka od faza razvoja predstavlja priličan izdatak, pa je očigledno da je navedena suma tek kap u moru.

  Vakcina će koštati „milijarde, milijarde i milijarde“, rekao je direktor jedne konsultantske kuće sa sedištem u Belgiji. „Reč je o profilaktičnoj vakcini za celokupno stanovništvo na planeti“, napomenuo je on.

  Po završetku razvoja, svaka potencijalna vakcina najpre mora da bude testirana na životinjama, a tek potom na ljudima, da bi se utvrdilo koliko je bezbedna.

  Zatim slede ispitivanja šireg obima, da bi se dokazala njena efikasnost, kao i dobijanje odobrenja regulatornih tela i na kraju masovna proizvodnja u količinama od možda i nekoliko milijardi doza.

  Vakcina
  © AFP 2021 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++

  Prema procenama jedne fondacije za finansiranje naučnih istraživanja, razvoj delotvorne vakcine za virus korona mogao bi da košta dve milijarde dolara, ali u tu sumu nisu uračunati troškovi proizvodnje, dok jedan tim ekonomskih stručnjaka tvrdi da će javni budžeti opredeljeni za ovu svrhu morati da budu višestruko uvećani, preneo je Tanjug.

  U cilju prikupljanja osam milijardi dolara za razvoj vakcine, kao i za sredstva za dijagnostikovanje i lečenje virusa korona u celom svetu, Evropska komisija će 4. maja organizovati donatorsku konferenciju u saradnji sa drugim organizacijama.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  cena, razvoj, vakcina, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga