18:46 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1260
  Pratite nas

  U iščekivanju vakcine, koja jedino, medicinski, može da oslobodi svet pošasti virusa korona, francusko Ministarstvo zdravlja i solidarnosti izdalo je saopštenje u kome se ističe da je po prvi put jedan tretman u istraživanju pokazao „ohrabrujuće rezultate“, a reč je o leku – „tocilizumabom“.

  „Konstatovano je da su pacijenti koji su tretirani tim lekom pokazivali manje potrebe za respiratorima i manji broj smrtnih slučajeva tokom dvonedeljnog praćenja. To je prvi lek sa značajnim efektima koji su primećeni tokom jednog kliničkog ispitivanja“, ističe se u saopštenju.

  Ispitivanje je izvršeno u okviru francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i istraživanja, a pokrenuto je posle zaključka da organizmi inficirani kovidom 19 ponekad luče molekule koje favorizuju upalu, odnosno inerleukine, prenose „Novosti“.

  Iz ministarstva su poručili da će ovi „prvi ohrabrujući rezultati“ biti objavljeni posle mišljenja stručnog komiteta. Takođe se dodaje da su potrebna dodatna ispitivanja da bi se potvrdio interes za ovaj tretman.

  „Tocilizumab“ je prvi lek koji je dobio ovako ohbrabrujući zvanični zaključak. Za sve ostale tretmane, uključujući i hlorokin oko koga postoji dosta polemike u zemlji, i za koje su optimizam izražavali pojedinci ali ne i zdravstvene vlasti, prethodno je odobreno da mogu da se koriste uz strogu lekarsku kontrolu, ali bez ovako eksplicitnih stavova.

  Naglašeno je i da je potrebno nastaviti istraživanja na drugim molekulima. U kliničkim ispitivanjima u Francuskoj trenutno učestvuje 2.000 ljudi.

  „Tocilizumab“ je imunosupresivni lek, koji ima važnu ulogu u imunskom odgovoru u telu i koji se prvenstveno koristi za lečenje teških formi reumatoidnog artritisa, ali se primenjuje i kod nekih drugih bolesti.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  lek, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga