22:39 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3282
  Pratite nas

  Demontaža spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu izazvala je neadekvatnu reakciju ruske strane, a češka prestonica je postala platforma za vođenje hibridnog rata protiv Evropske unije, smatra upravnik regiona Prag-6 Ondžej Kolarž, na čiju inicijativu je i bio uklonjen spomenik oslobodiocu Praga.

  Naime, kako prenosi „Češki radio”, upravnik regiona Prag-6 Ondžej Kolarž, uputio je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajer, u kom se žali na postupke Rusije u vezi s uklanjanjem spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u ovom praškom regionu.

  Kolarž smatra da je demontaža spomenika izazvala neadekvatnu rekciju u Ruskoj Federaciju. Prema njegovim rečima, na račun opštinskih vlasti Praga upućivane su razne pretnje, uključujući poziv na njihovu likvidaciju. On je dodao da ih nazivaju nacistima, a njega samog gaulajterom, što je bio naziv za partijske vođe regionalnog ogranka NSDAP (poznatije pod imenom Nacistička partija) u Trećem rajhu.  

  Kolarž je takođe istakao da su opštinske vlasti imale pravo da demontiraju spomenik maršalu Konjevu, pošto se nalazi u vlasništvu regiona Prag-6.

  Pre i posle - mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu
  © Sputnik / Eduard Erben
  Pre i posle - mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu

  Evropska komisija, smatra Kolarž, mora da osudi postupke Rusije, koji predstavljaju mešanje u unutrašnja pitanja Češke. Prag je, po njegovom mišljenju, postao platforma za vođenje hibridnih ratova protiv EU.

  Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

  Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

  Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

  Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije. Pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski, predao je istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika, a istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak u vezi sa demontiranjem spomenika sovjetskom maršalu.

  Nakon što je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala Češku na ispunjenje bilateralnog sporazuma, kojim je predviđena zaštita i očuvanje vojnih spomenika, kao i na predmetni dijalog s češkim vlastima o problemu uklanjanja spomenika, Ministarstvo inostranih poslova Češke saopštilo je da je spremno da razgovara o premeštanju spomenika maršalu Konjevu na teritoriju Ruske Federacije.

  Tagovi:
  Rusija, Evropska komisija, Prag, uklanjanje, demontaža, spomenik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga