00:05 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3034
  Pratite nas

  Lideri EU 27, uz konsultacije sa liderima sa Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju koja sadrži rezultate video samita EU Zapadni Balkan održanog 6. maja.

  „Pozivajući se na samite održane u Zagrebu 2000. godine, Solunu 2003. godine i Sofiji 2018. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona“, stoji na početku Deklaracije.

  Dodaje se da su lideri sa Zapadnog Balkana ponovili svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svom „strateškom izboru“.

  „Kredibilnost ove posvećenosti zavisi i od jasnog informisanja javnosti i primene neophodnih reformi“, stoji dalje u tekstu, prenosi Tanjug.

  Deklaracijom se poziva na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj korona virusom, a EU navodi da ostaje posvećena podršci regionu u borbi protiv pandemije i njenih društveno ekonomskih posledica.

  Deo Zagrebačke deklaracije odnosi se na paket od 3,3 milijarde evra podrške koju je EU mobilisala za pomoć regionu u rešavaju posledica krize koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku kasnijem socio-ekonomskom oporavku, ali i paket od 750 miliona evra makro-finansijske pomoći i 1,7 milijardi evra podrške Evropske investicione banke.

  U Deklaraciji se navodi da je pandemija koja je u toku ”pokazala kako EU i Zapadni Balkan zajedno rešavaju zajedničke izazove”, ali i ocenjuje da EU podrška i saradnja sa regionom „uveliko prevazilazi ono što drugi partneri mogu da obezbede“.

  Istovremeno, EU „prepoznaje“ i vrednost podrške koju je Zapadni Balkan tokom pandemije pružio svojim susedima i samoj EU.

  „EU i Zapadni Balkan dele isti cilj mirne, jake stabilne i ujedinjene Evrope, podržane istorijskim, kulturnim i geografskim vezama ali i zajedničkim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima“, navodi se u Deklaraciji.

  EU podvlači da je odlučna da intenzivira svoj angažman sa regionom u svim oblastima i pozdravlja obećanje partnera regiona da će pridržavati evropskih vrednosti i principa u da će nastaviti sa reformskim procesom.

  „Povećana EU podrška biće povezana sa opipljivim napretkom regiona u oblasti vladavine prava, socio-ekonomskim reformama i sa pridržavanjem EU vrednosti, zakona i standarda“, piše u Deklaraciji.

  EU ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

  „Lideri na Zapadnom Balkanu moraju da osiguraju striktno pridržavanje i primenu fundamentalnih vrednosti, demokratskih principa i vladavine prava, uključujući i vreme dok su vanredne mere zbog pandemije na snazi“, dodaje se u tekstu.

  Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesima pomirenja, saradnje i jačanja dobrosusedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama EU.

  Poziva se i na dalje napore u cilju rešavanja bilateralnih problema zasnovanih na zaostavštini iz prošlosti, a pozdravlja se izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

  EU lideri naglašavaju da sa Zapadnim Balkanom dele veliki broj zajedničkih bezbednosnih izazova i da se zajedno radi na borbi protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije kao i na pitanjima migracija, borbe protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem.

  „EU pozdravlja doprinos Zapadnog Balkana u EU misijama i operacijama. EU očekuje dalje produbljivanje saradnje u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike i ponavlja pozi svim partnerima da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom, posebno u oblastima od velikog zajedničkog interesa“, navodi se u Deklaraciji.

  Zagrebačka deklaracija najavljuje i veliki ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkana koji će biti predstavljen kasnije tokom godine.

  „U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou“, između EU i Zapadnog Balkana", stoji u zaključku Deklaracije.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, deklaracija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga