03:39 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1504
  Pratite nas

  Sukob Brisela i Berlina izbio je zbog odluke nemačkog ustavnog suda, a iz EU su upućene optužbe da Nemačka potkopava temelje Unije i njen pravni poredak.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je, reagujući na presudu nemačkog Ustavnog suda, da je pravo EU nadređeno pravu nacionalnih država i da je moguć postupak protiv Nemačke zbog „potkopavanja tog pravnog poretka“, objavila je Hina, a prenosi hrvatski Jutarnji list.

  „Evropska komisija potvrđuje tri temeljna načela: da je monetarna politika Unije stvar isključive nadležnosti; da pravo Unije ima prednost pred nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda obavezujuće za sve nacionalne sudove“, kaže se u izjavi Ursule fon der Lajen, koja je objavljena u vrlo neobično vreme, u nedelju popodne.

  Nemački Ustavni sud doveo je u pitanje prvenstvo najvišeg suda EU preispitujući stimulativni program Evropske centralne banke (ECB). To je bilo prvi put da je najviši nemački sud doneo odluku koja je u suprotnosti sa zaključcima Evropskog suda, koji je ranije utvrdio da je taj program otkupa obveznica u skladu sa evropskim pravom.

  Ursula fon der Lajen
  © AP Photo / Jean-Francois Badias
  Moguć i postupak protiv Nemačke: Ursula fon der Lajen

  Najviši nemački sud mogao bi taj program otkupa državnih obveznica da proglasi nezakonitim prema nemačkom zakonodavstvu i delom protivnim nemačkom ustavu, ako ne dobije uverljivo objašnjenje od ECB.

  Nemačka centralna banka, Bundesbank, mogla bi tako biti isključena iz tog programa.

  Odluka nemačkog suda odnosi se na program masovnog otkup državnih obveznica, obveznica državnih agencija, lokalnih jedinica i međunarodnih organizacija na sekundarnom tržištu.

  Program koji je pokrenut 2015. i trajao je do 2018. omogućio je otkup državnih obveznica u iznosu od oko dve hiljade milijardi evra. Reč je o programu kvantitativnog popuštanja, koji je uveliko smanjio kamate, odnosno troškove zaduživanja i omogućio privredni rast nakon velike finansijske krize.

  Sud EU, čije je sedište u Luksemburgu, ranije je utvrdio da je odluka ECB u skladu s evropskim propisima, a u petak je objavio da pokušaji nacionalnih sudova da ospore njegov primat ugrožavaju pravni poredak Unije, ne osvrćući se direktno na stav nemačkog suda.

  Predsednica Komisije navodi da konačnu reč u tumačenju evropskog prava ima Sud EU u Luksemburgu, a ne nacionalni sudovi.

  „Konačna reč o pravu EU uvek se donosi u Luksemburgu. Nigde drugo“, ističe fon der Lajen.

  Ona dodaje da će Komisija sada detaljno proučiti odluku nemačkog Ustavnog suda i da će razmotriti dalje korake, koji mogu uključivati i pokretanje postupka protiv Nemačke.

  „Evropska unija je zajednica vrednosti i prava, koja se mora uvek podupirati i braniti. To nas drži zajedno. Za to se zauzimamo“, rekla je fon der Lajen.

  Odluka nemačkog Ustavnog suda naišla je na veliki odjek jer bi mogla dovesti u pitanje pravni temelj EU. Mnogi postavljaju pitanje ako nemački sud ne poštuje Sud EU, kako se onda ista stvar može tražiti od drugih zemalja članica.

  Tagovi:
  Ursula fon der Lajen, Evropska unija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga