02:14 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 12
  Pratite nas

  Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je zahvaljujući restriktivnim merama sprečena katastrofa u zemlji, gde bi najgori scenario bio pola miliona žrtava, i najavio planove za postepeno ukidanje mera karantina.

  „Nije vreme da se mere karantina ukinu ove nedelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mere“, rekao je Džonson u televizijskom obraćanju naciji, prenosi Tanjug.

  Od sutra će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, a od srede će građani moći neodređeno vreme da provode napolju ukoliko se pridržavaju mera socijalnog distanciranja.

  „Možete da sedite na suncu u lokalnom parku, da se vozite, čak i da igrate sport, ali samo sa članovima svog domaćinstva“, objasnio je Džonson.

  Škole bi mogle da ponovo počnu da rade od 1. juna, a ugostiteljski objekti od jula, zavisno od situacije.

  On je dodao da će osobe koje avionom dolaze u Britaniju biti upućene u karantin.

  Britanski premijer je rekao da je, zahvaljujući naporima i žrtvovanju svih, zaštićen nacionalni zdravstveni sistem i sačuvano na hiljade života, prenosi Rojters.

  „Bila bi ludost da odbacimo sve što smo postigli i dozvolimo drugi udar. Moramo da ostanem budni. Moramo da nastavimo da kontrolišemo virus i sačuvamo živote“, rekao je Džonson.

  On je najavio nov sistem za uzbunu i praćenje virusa.

  Sistem će imati skalu od jedan do pet i što je viši nivo, to će mere biti striktnije. Nivo jedan značiće da zaraza više nije prisutna u Britaniji, a nivo pet je najkritičniji. Tokom perioda karantina Britanija je u četvrtom nivou uzbune, rekao je Džonson.

  Najavio je da će sutra preciznije obrazložiti plan za dalje korake za izlazak iz krize.

  „A pošto je naš prioritet zaštita javnosti i života ljudi, ne možemo da idemo napred ako ne zadovoljimo pet testova“, rekao je on.

  Prvi je, kako je objasnio, zaštita Nacionalne zdravstvene službe. Zatim, neophodni su kontinuiran pad stope smrtnosti, kao i stope infekcije i nabavka dovoljno testova.

  „Poslednje, moramo da osiguramo da nijedna mera neće dovesti do toga da reprodukcija stope inficiranosti - R faktor - bude iznad jedan i ponovo imamo eksponencijalni rast kao pre nekoliko nedelja“, kazao je Džonson.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, Boris Džonson
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga