12:39 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2241
  Pratite nas

  Evropska unija želi da utvrdi nove dugoročne ciljeve za program saradnje s šest bivših republika SSSR „Istočno partnerstvo”, piše u saopštenju Evropske unije.

  „Evropska unija sa interesovanjem očekuje sledeći samit ‘Istočnog partnerstva’, na kom se planira razmatranje rezultata ostvarenih nakon prethodnog sastanka 2017. godine, utvrđivanje dugoročnih političkih ciljeva, kao i ucrtavanje puta za dalje jačanje i proširenje saradnje”, piše u dokumentu.

  Prema saopštenju, u EU očekuju da će na osnovu rezultata samita „biti dobijen mandat za pripremne radove” za određivanje „sledeće faze zadataka” u periodu nakon 2020. godine.

  Kako se navodi, Evropska unija računa na to da će saradnja u okviru „Istočnog partnerstva” omogućiti njegovim učesnicima zajedničko rešavanje pitanja na međunarodnoj areni u raznim oblastima, uključujući i borbu protiv pandemije virusa korona.

  Program „Istočno partnerstvo” usmeren je na razvoj veza Evropske unije i bivših republika SSSR: Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Belorusije, Gruzije i Ukrajine.

  Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
  © REUTERS / Johanna Geron
  Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu

  Održavanje samita EU i zemalja „Istočnog partnerstva” planirano je sredinom juna. Nije isključeno da će se održati u formi videokonferencije.

  „Istočno partnerstvo” predviđa značajno povećanje nivoa političke saradnje, široku integraciju bivših sovjetskih republika u ekonomiju EU, kao i povećanje obima pružene finansijske pomoći. Istovremeno, učešće u programu ne znači i perspektivu članstva u EU.

  Podsetimo, prethodni samit održan je 2017. godine u Briselu, a na kraju samita objavljen je i spisak od 20 konkretnih rezultata saradnje koje bi EU htela da postigne do 2020. godine.

  Tagovi:
  SSSR, Istočno partnerstvo, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga