22:34 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 145
  Pratite nas

  Situacija oko gasne direktive Evropske unije, koja nalaže da operater gasovoda mora najmanje polovinu kapaciteta da rezerviše za alternativne dobavljače, neće ni na koji način uticati na proces izgradnje „Severnog toka 2“, saopšteno je iz kompanije „Nord Strim 2“, koja se bavi izgradnjom ovog cevovoda.

  Naime, Federalna mrežna agencija Nemačke (BNA) odbila je zahtev „Nord strima 2 AG“, operatora gasovoda „Severni tok 2“, da ovaj gasovod oslobodi pravilnika ažurirane Gasne direktive Evropske unije.

  „Sedmi kolegijum (BNA) je 15. maja odbio zahtev ’Nord strima 2 AG‘ da se deo gasovoda ’Severni tok 2‘, koji prolazi kroz nemačke suverene vode, izuzme iz propisa (u skladu s direktivom)“, navodi se u odluci BNA.

  Prema navodima, ova odluka znači da operator gasovoda mora najmanje polovinu kapaciteta gasovoda da rezerviše za alternativne dobavljače, uprkos njihovom odsustvu. Drugim rečima, „Gasprom”, koji ima monopol na isporuku ruskog gasa u inostranstvo, može da isporučuje samo 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ne 55 milijardi.

  Regulatorno telo još navodi da je za izuzeće iz zahteva Gasne direktive bilo potrebno da se gasovod završi do 23. maja 2019. godine, što nije urađeno. Ovo nemačko regulatorno telo nije uzelo u obzir argumente „Gasproma“, koji je tvrdio da su sva sredstva bila uložena u projekat do tog datuma, što bi značilo da se on može smatrati završenim.

  Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2
  © Foto : © Nord Stream 2 / Axel Schmidt
  Polaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"

  Kako se još navodi, protiv odluke nemačkog regulatornog tela može se podneti žalba u roku od mesec dana. Žalba se u pismenoj formi podnosi Federalnoj mrežnoj agenciji Nemačke, a dovoljno je i da žalba u predviđenom roku bude podneta Višem sudu za zemljišna pitanja u Diseldorfu.

  Portparol „Nord strima 2 AG“, kompanije operatora gasovoda „Severni tok 2“, ovim povodom je saopštio da rukovodstvo kompanije namerava da, pre svega, prouči ovu odluku, mirno je proceni, a i da, naravno, razmotri mere za zaštitu njihovih prava.

  Ovom direktivom, između ostalog, predviđeno je da kompanija koja isporučuje gas, ne može biti i vlasnik dela cevovoda na teritoriji EU.

  Uslovi ažurirane Gasne direktive EU

  Podsetimo, početkom maja nemački list „Nadelsblat“, pozivajući se na odluku „BNA“, izvestio je da će regulatorno telo najverovatnije odbiti zahtev za oslobađanje gasovoda „Severni tok 2“ od uslova ažurirane Gasne direktive EU. Prema informacijama „Nadelsblata“, nemačka agencija je 1. maja poslala predlog odluke stranama procesa, a rok za odgovor strana bio je 8. maj, nakon čega je i doneta konačna odluka. Povod za ovo odbijanje je, navodno, to što gasovod nije završen do maja 2019. godine.

  Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti

  Propisi Gasne direktive EU izmenjeni su zbog aktivnog suprotstavljanja izgradnji gasovoda od strane Ukrajine, SAD, Baltičkih zemalja i Poljske, koje smatraju da je projekat isključivo politički i da će pojačati zavisnost Evrope od Rusije.

  Portparol „Nord strima 2 AG“ Jens Miler izjavio je u januaru, kada je odgovarajući zahtev i podnet nemačkom regulatornom telu, da „Severni tok 2“ ispunjava sve uslove koji se tiču i roka završetka projekta, pošto je cevovod, sa stanovišta ekonomske funkcionalnosti, završen do dana kada je direktiva stupila na snagu — 23. maja.

  Tagovi:
  Gasna direktiva EU, Nemačka, Nord strim, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga