17:34 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  6137
  Pratite nas

  Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han izjavio je da Zapadni Balkan pripada Evropi i da će napori zemalja u tom regionu biti priznati.

  On je za hrvatski Ekspres rekao da je integracija zapadnog Balkana u EU proces koji se zasniva na zaslugama i da je kao takav u istinskom interesu EU.

  "Radi se o ''izvozu stabilnosti umesto uvoza nestabilnosti'' ", rekao je Han, koji je i bivši komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju.

  On je "prijateljima s Balkana" poručio da nastave s reformama na evropskom putu i da će ti napori biti priznati.

  Podsetio je da je prošlog meseca EU odlučila da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom uprkos krizi zbog pandemije korona virusa.

  Dodao je i da je EU reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim merama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih sredstava, jasno pokazala da Zapadni Balkan pripada EU.

  Govoreći o pandemiji novog korona virusa, Han je rekao da je to pandemija neviđenih razmera, ali da ona ne sme da posluži vladama kao izgovor za zloupotrebu situacije i nametanje neproporcionalnih mera.

  "Ideja da se mobilni uređaji upotrebljavaju kao sredstvo kontrole širenja virusa može biti jako koristan alat. U EU smo itekako svesni zadiranja u privatnost. Upravo zbog toga vodimo računa o važnosti zaštite podataka, kao i o tome da se podaci koriste isključivo u svrhu praćenja ljudi koji su potencijalno bili u bliskom kontaktu s nosocem virusa", rekao je Han.

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, integracije, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga