15:59 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  12229
  Pratite nas

  Švedska nije jedina koja je krenula putem „modernizacije zemlje“ i u Sloveniji su najavili postavljanje 5G mreže.

  Grupa „Tele2“ objavila je da je Švedska dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije 5G. Ona je tako u poslednjem trenutku pretekla konkurentske kompanije „Teliju“ i „Erikson“, prenose mediji.

  Potrošači u Stokholmu, mogu tako od nedelje da pretražuju internet 5G brzinom dok će oni u Geteburgu i Malmeu morati da sačekaju do 24. juna.

  Nakon toga će „Tele2“ mrežu postupno širiti i na ostatak zemlje.

  I Telekom Slovenije je saopštio da planiraju uspostavljanje probne mreže sa 5G tehnologijom u lučkom gradu Koper, kako bi istražili mogućnosti razvoja i testirali različita logistička rešenja.

  Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz drugih poput logistike, saobraćaja, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica, prenosi Tanjug.

  Luka Koper će koristiti poslednju generaciju bežične tehnologije kako bi testirala bezbednosna rešenja, kao i optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.

  Budući da nova tehnologija omogućava brži transfer velike količine podataka, ona bi trebalo da pomogne u poboljšanju kontrole bezbednosti, ali i da olakša kontrolu potrošnje električne energije.

  Iz kompanije dodaju da će slična rešenja biti testirana u nemačkom Hamburgu i grčkom Pireusu.

  Projekat postavljanja 5G tehnologije finansira se iz projekta EU „Horizon 2020“ i njegova vrednost iznosi osam miliona evra.

  Trebalo bi da bude gotov 2023. godine, a navodi se i da Slovenija i grad Koper učestvuju i u drugim evropskim tehnološkim 5G projektima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  5G mreža
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga