02:21 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  12146
  Pratite nas

  Administracije samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) će biti likvidirane, kada Ukrajina preuzme kontrolu nad granicom sa Rusijom u Donbasu, saopštio je televiziji ATR šef diplomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba.

  "Mi nećemo voditi pregovore sa njima (samoproglašenim republikama). Samim tim one nemaju nikakve perspektive u budućem procesu stabilizacije. Ako bude uspostavljena bezbednost na toj teritoriji, biće pokrenut sistem povlačenja snaga, ustanovljena kontrola na granici, gde je onda mesto tim okupacionim administracijama? Odgovor je - nigde", rekao je Kuleba.

  On je prokomentarisao i "plan B", na koji je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da će preći u slučaju da tokom ove godine ne bude rešen konflikt u okviru Minskog sporazuma. Prema rečima Kulebe, ukrajinske vlasti ne bi želele da ga primenjuju. On pri tome nije komentarisao šta je tačno predviđeno tim planom.

  Diplomata je naglasio da se bez konstruktivne pozicije Rusije u pregovorima ne može postići pozitivan rezultat rešavanja konflikta.

  "Zato ostaje pitanje, kojim instrumentima se Rusija može naterati da bude konstruktivnija za ovo kratko vreme", primetio je Kuleba.

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, nastupajući u februaru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, izjavio da namerava da u oktobru organizuje lokalne izbore na celoj ukrajinskoj teritoriji, uključujući Donjecku i Lugansku oblast.

   

  Tagovi:
  LNR, DNR, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga