06:10 19 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  5165
  Pratite nas

  Nemačka smatra da prema Moskvi i dalje treba voditi politiku zasnovanu na sankcijama, ali da je potreban novi podsticaj u odnosima između EU i Rusije, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

  Ako ne bude napretka u Minskom procesu, onda ćemo morati da se pridržavamo sankcija“, naglasila je Merkelova.

  Osnova za konstruktivan dijalog i miran suživot je shvatanje da u međunarodnom pravu treba da važi zakon prava, a ne pravo jačeg, precizirala je Merkelova.

  „Taj kanon pravila i vrednosti Rusija je kršila više puta. Rusija je u našem neposrednom okruženju stvorila pojas nerešenih sukoba, anektirala je ukrajinsko poluostrvo Krim, kršeći međunarodno pravo. Moskva podržava marionetske režime u delovima istočne Ukrajine i meša se u zapadne demokratije hibridnim instrumentima“, precizirala je Merkelova.

  Ona je zaključila da ipak Nemačka i EU imaju mnogo razloga da grade dobre odnose sa Rusijom.

  „Imam u vidu to što se zemlje nalaze u neposrednoj blizini, zatim njihovu zajedničku istoriju, globalne izazove i višedimenzionalne ekonomke veze“, konstatovala je kancelarka.

  Prema njenom mišljenju, i Rusija, kao najveća zemlja na svetu, takođe ima mnogo razloga da gradi dobre odnose sa Evropom i Nemačkom. On je istakla da, „od kada je počela da vrši dužnost kancelarke“, stremi konstruktivnom, ali i kritičkom dijalogu sa Rusijom, kao i miroljubivom suživotu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga