19:03 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  U zajedničkom izveštaju ruskih i francuskih senatora, francuski parlamentarci pozvali su da se otpočnu pregovori o obnovi kontrole nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi, izjavio je šef međunarodnog odbora Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

  Na sednici odbora Saveta Federacije Rusije razmatran je izveštaj o stanju rusko-francuskih odnosa, koji su pripremili Savet Federacije i francuski Senat.

  Kosačov se nada da će predstavljanje izveštaja biti moguće pre kraja prolećnog zasedanja.

  „Dokument sadrži poziv francuskih kolega da se bez odlaganja započnu pregovori o ponovnoj kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi”, istakao je on.

  Senator je podsetio da su Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) ratifikovali Rusija i još tri države, ali nijedna zemlja-članica NATO-a nije ratifikovala prilagođeni sporazum u parlamentu.

  On je takođe istakao da su francuske kolege, „u delu izveštaja koji se tiče međunarodne bezbednosti, uspele da izbegnu iskušenje i ponove stavove kojih se drže Brisel i NATO”.

  NATO
  © AFP 2020 / TOBIAS SCHWARZ
  NATO

  Francuski zakonodavci, naglasio je on, predlažu obnavljanje međunarodnih pregovora o sporazumima u oblasti bezbednosti, ne svodeći ih samo na rusko-američki format razmatranja.

  „Po mišljenju francuskih kolega, Moskva i Pariz mogli bi da postanu pokretačka snaga u obnavljanju dijaloga o budućnosti u oblasti kontrole nad naoružanjem”, istakao je ruski senator.

  Prema njegovim rečima, francuska strana takođe smatra da je važno intenzivirati dijalog među odbrambenim institucijama dve zemlje, kao i saradnju u sferi sajber bezbednosti. Pored toga, naglašena je i destruktivna uloga sankcija.

  Rusko-francuski timovi posvetili su pažnju i analizi nastanka i mogućih načina regulisanja sukoba na Bliskom i Srednjem istoku i u Severnoj Africi, kao i Ukrajini, za čije pitanje ostaje od velike važnosti ispunjavanje Minskih sporazuma.

  Sporazum o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem

  Podsetimo, prvobitni CFE Sporazum 1990. godine potpisalo je 16 članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta, postavljajući podjednaka ograničenja za oba bloka po pitanju pet kategorija konvencionalnog naoružanja i vojne opreme, uključujući tenkove, borbena oklopna vozila, artiljeriju, ofanzivne helikoptere i borbene avione.

  „Prilagođena“ verzija Sporazuma potpisana je 1999. godine, ali su članice NATO-a odbile da ga ratifikuju dok Rusija ne povuče svoje trupe iz Gruzije i otcepljenog moldavskog regiona Pridnjestrovlje.

  U decembru 2007. godine, Rusija je nametnula jednostrani moratorijum na primenu Sporazuma, naglašavajući njegovu „trivijalnost“ u odnosu na planove NATO-a da pojača svoje vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i činjenicu da je Alijansa odbila da ratifikuje prilagođenu verziju.

  Novembra 2011. države-članice NATO-a saopštile su da više neće deliti informacije o konvencionalnom naoružanju i trupama sa Rusijom. U novembru 2014. godine, Rusija je suspendovala implementaciju CFE Sporazuma.

   

  Tagovi:
  francuska, sporazum, konvencionalno naoružanje, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga