02:10 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11447
  Pratite nas

  Parlament samoproglašene Luganske naroden republike uneo je izmene u ustav LNR kojim ruski jezik postaje jedini državni jezik u republici.

  Po ustavu LNR, u republici su postojala dva službena jezika – ruski i ukrajinski.

  Ranije je komitet Narodnog savet (skupština) podržao inicijativu šefa republike Leonida Pasečnika kojim je ruski jezik postati jedinstveni državni u LNR.

  Izmene Ustava su odobrene danas na sednici Narodnog saveta. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga predsednik LNR potpiše i objavi na sajtu parlamenta.

  Situacija u Donbasu

  Podsetimo, vojna operacija ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike traje još od 2014. godine. Prema podacima UN za taj period, poginulo je oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog i tokom susreta Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

  Kontakt-grupa za Donbas, ranije je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koja utvrđuje postupak stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donbasa.

  Tagovi:
  LNR, Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga